Pledoarie pentru jurnalism

3 minute de citit
- Publicitate -

O anchetă asupra credinței despre lume a tinerilor francezi publică rezultate incredibile – ca să nu spun îngrijorătoare.

O analiză a credințelor și raportului cu știință ne arata că « realitatea e dincolo de noi »,  cum cita un articol recent. Știința pierde teren în fața ideilor nedocumentate, în condițiile în care tinerii se informează de pe rețelele de socializare, în fața cărora presa tradițională se prăbușește vertiginos.

În 1972, 55% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani credeau că știința le aduce mai mult bine decât rău. Astăzi doar 22%mai cred asta, avem o diferență de 30 procente!

La vremea respectivă, presa scrisă se imprima în peste un million de exemplare, fiecare cotidian, revistă sau săptămânal aveau rubrici științifice.

Ancheta arată o «explozie a realităților alternative ». Pe vremuri aproape nimeni nu se îndoia că Pământul e rotund, azi – 27% dintre tineri cred că omul n-a fost niciodată pe Lună.

Iar 16% dintre tinerii francezi cred că Pământul este plat! Ca să rămân la cifre, un sfert dintre ei cred că avortul cu ajutorul plantelor este nepericulos.

Pe scurt, 69% din tinerii francezi de 18-24 de ani cred în cel puțin o controversă științifică (cu o reprezentare mult mai puternică în rândul populației musulmane, de până la 85%) și unul din 10 în cel puțin o idee cu caracter ocult.

Dincolo de eventuale cauze sociologice, autorii studiului spun că tinerii au migrat spre rețelele sociale, dar mai ales că își culeg informațiile de pe Tik Tok, devenit un fel de biblie pentru « generația Z ».

Profesionalismul jurnaliștilor care își verifica sursele și scriu pe baza conștiinței a devenit plictisitor…

Fac aici o pledoarie pentru jurnalism tocmai pentru că îmi e teama să mă gândesc ce rezultate ar ieși dintr-o astfel de anchetă în România. Poate că CNA ar trebui să intre cu bocancii în anumite producții TV și emisiuni radio. Poate că UE ar trebui să investească mai mult în cultură, în scriitori și adevărați formatori de opinie. Poate cei care ne conduc ar trebui să facă scoală pe bune, nu să își ia doctorate pe fraudă. Cei care sunt în eșalonul 2, secretarii de stat, ar trebui să fie profesioniști nu cotizanți la partid, puși acolo să le inchidă gura. Tot noi avem de suferit.

Poate că așa s-au prăbușit civilizațiile, cu generații care, devenind din ce în ce mai obscure, au uitat și și-au renegat cultura.

Dan Cristian Coardă

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut