În 16 decembrie Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Iosif din Nazaret

2 minute de citit
- Publicitate -

În 16 decembrie ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Iosif din Nazaret, tatăl adoptiv al lui Iisus Hristos.

Iosif Tâmplarul sau Iosif din Nazaret, este soţul fecioarei Maria şi tatăl vitreg al lui Isus din Nazaret.  În limba ebraică cuvântul Yoseph, este o prescurtare a numelui Yosephyah, care înseamnă „Dumnezeu să mai dea, să mai adauge”. Astfel, în trecut părinţii care îşi mai doreau copii îi puneau numele de Iosif noului-născut.

Potrivit Evangheliei după Matei şi Luca, Iosif se trage din neamul lui David fiind astfel legătura între neamul regesc şi Isus. El nu apare în cele mai vechi scrieri creştine (Epistolele Pauline), nici în cea mai veche evanghelie (Evanghelia după Marcu), ca tată vitreg al lui Isus.

În Evanghelia după Matei, el este prezentat ca primind o viziune în care un înger îi spune că copilul conceput în Maria este de la Duhul Sfânt și că trebuie să îl numească Iisus.

De asemenea, Iosif Tâmplarul este implicat în povestea ”Fugii în Egipt” pentru a scăpa de uciderea pruncilor ordonată de regele Irod.

Deși nu sunt multe informații despre Iosif în scripturi, rolul său în povestea nașterii și copilăriei lui Iisus este fundamental pentru tradiția creștină.

Este venerat în creștinismul catolic și ortodox ca un sfânt și model de sfințenie, devotament și ascultare față de voia lui Dumnezeu.

Foto: wikipedia

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut