Calcule de Președinte

3 minute de citit
- Publicitate -

Sociologul Alfred Bulai spune că în turul II al alegerilor prezidențiale, PSD ar putea fura voturi de la AUR. Iar în cazul în care candidatul PSD va intra în turul II cu candidatul AUR, Bulai crede că PSD va da viitorul președinte, folosind strategia din 2000 – „varianta Vadim”, când Ion Iliescu a fost votat masiv de români pentru a fi evitat dezastrul.

„Singura sursă de câștig electoral poate veni din zona AUR. În turul II sunt șanse mari ca PSD să fure voturi de la AUR. Dacă AUR intră în turul II lucrurile sunt clare, câștigă PSD-ul pentru că merge pe „varianta Vadim””, arată Bulai.

Alianța care ar da viitorul președinte

Întrebat dacă „mai ține strategia Vadim” în contextul în care în Franța există un partid de extrema dreaptă plasat pe poziția secundă iar românii se pot gândi că un candidat de extremă nu ar putea produce daune majore, țara noastră fiind deja membru al UE, profesorul Bulai crede că liderul AUR George Simion e „departe de a fi performant”.

„Deocamdată cei de la AUR au o zonă limitativă foarte serioasă legată de modul în care s-au impus și cum reacționează. Nu au un Vadim. George Simion e departe de a fi performant, e departe de a fi pregătit. În general cea mai complicată situație de a manipula voturile e la prezidențiale, pentru că e un număr mare de oameni care votează și e foarte greu să poți influența voturile precum la o comună dintr-un județ.

Din punctul meu de vedere e clar că e posibil să avem mai multe scenarii, cel mai simplu ar fi o alianță împotriva firii PNL-PSD iar candidatul acestei alianțe are cam toate șansele să devină președinte. Nici USR și nici AUR nu au pe cineva care să fie atât de spectaculos încât să monopolizeze scena”, a conchis Bulai, citat de dcnews.ro

Mai trebuie spus că fostul preşedinte al PNL Florin Cîţu susține că partidul pe care l-a condus are numeroşi lideri care pot fi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al României, cum ar fi, printre alţii, pe succesorul său Nicolae Ciucă, dar şi pe Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan sau Dan Motreanu.

„Evident, Nicolae Ciucă, ca preşedinte al partidului, imediat poate să meargă acolo (să candideze pentru Palatul Cotroceni – n.red.). Ilie Bolojan, Emil Boc, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur. Dan Motreanu, este un alt liberal pe care aş vrea să-l văd mai mult în spaţiul public, este un liberal adevărat, poate să candideze”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă, 18 martie, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic, întrebat care ar fi, în opinia sa, liberalii care ar putea candida pentru funcţia de preşedinte al României la alegerile viitoare”, a spus Cîțu acum în urmă cu câteva săptămâni.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut