Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Parohia Viile Apei

2 minute de citit
- Publicitate -
În anul 1924, la cererea credincioșilor, se înființează parohia ortodoxă Viile Apei, în anul următor fiind afiliată și localitatea Racșa Vii. Biserica veche este ridicată în perioada 1925-1929, sub păstorirea fiului lui Alexiu Berinde, pr. Mihai Berinde, binecuvântată în 1929.
Biserica nouă este construită între anii 1979-1983, sfințită în 31 iulie 1983, de către ÎPS Arhiepiscop Teofil Herineanu, al Vadului, Feleacului și Clujului. În 1998 a fost numit pr. Cozma Radu Constantin, care sprijinit de credincioși, a refăcut casa parohială, a terminat pictura bisericii, lucrări de reparație exterioare, achiziționare și montare policandre noi, reînnoirea inventarului, lucrări binecuvântate în anul 2001, de către P.S. Iustin Sigheteanul.
În anii următori s-au efectuat lucrări de renovare la interiorul casei parohiale, construire capela de cimitir, iar la biserică a fost introdusă încălzirea, înnoirea altarului. PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat duminică, 16 octombrie 2016, slujba de sfințire. În anul 2017 este instalat noul părinte tânărul, pr. Ionel-Radu Timiș. El, sprijinit de credincioși, continuă cu multă dăruire lucrările de modernizări exterioare, se înființează corul de copii, se construiește Altarul de Vara la Racsa Vii.
  • Hram: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
  • Preot paroh: Ionel Timiș
Sursa: Tulbure Gabriela Florica, Primarul Orașului Seini
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut