16 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Apostul Matei, considerat protectorul finanțelor și vămilor

3 minute de citit
- Publicitate -

Biserica Ortodoxă şi cea Greco-catolică îl pomenește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei în fiecare an, pe 16 noiembrie. Este unul din cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și unul din cei patru evangheliști.

Creştinii îl cunosc şi iubesc pentru că Sfântul Matei a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos. Înainte de a deveni Apostol al Domnului, Matei a fost de meserie vameş şi se numea Levi. Se trăgea din Capernaum şi era fiul lui Alfeu. Nu se cunosc foarte multe detalii despre viaţa acestuia, cum ar fi faptul dacă a fost sau nu căsătorit. Sfântul Matei a avut o moarte de martir.

Conform traditiei și a scrierilor bisericesti, Matei este binecunoscutul autor al primei Evanghelii. Acest lucru este mărturisit credincioșilor de către Eusebiu și Sfântul Epifanie, care ne spun că Evanghelia a fost scrisă atât în limba greacă, cât și în limba aramaică. În Martirologul roman este specificat faptul că Matei a murit ars pe rug de către păgâni când acesta propovăduia cuvântului domnului în Etiopia. Textele apocrife menționează trecerea sa la cele veșnice alăturându-se Domnului nostru în Ceruri dar și faptul că a avut parte de moarte de martir în Pont.

Evanghelia după Matei face parte din lista Canonului Muratori și este amintită de Sfinții Părinti Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Autenticitatea acesteia a fost recuonoscută și de sinoadele din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393). De asemenea, Evanghelia a fost confirmată și de Sinodul ecumenic Trulan (692) și sinodul al VII-lea (787). Motivul care a stat în spatele scrierii evangheliei este de a dovedi cititorilor vremii că Mesia este cel care a fost prezis de către profeți iar toate vechile profeții s-au îndeplinit odată cu venirea Mântuitorului pe Pământ, scrie calendarulortodox.ro.

Datorită meseriei practicate de el înainte de a deveni Apostol, Sfântul Matei este considerat astăzi patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și al gărzilor financiare.

Rămășițele sale pământești sălășluiesc la Schitul Românesc Prodromu, pe Muntele Athos.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
adbanner
Sari la conținut