Programul Euro 200 ajunge la mai mulți tineri

3 minute de citit
- Publicitate -

Programul Euro 200 a început de mulți ani, ca o inițiativă a Ministerului Educației, iar în 2023 va continua cu modificări substanțiale, menite să ajute achiziția unui număr cât mai mare de laptopuri și calculatoare de către tinerii din România.

Conform unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică, mai mulți elevi și studenți vor putea beneficia de bani de la stat. pentru achiziția de calculatoare prin programul Euro 200. Autoritățile și-au propus dublarea plafonului venitului brut lunar pe membru de familie, ce permite participarea în programul ce se desfășoară de circa 20 de ani. Toate schimbările le găsești în proiectul de HG pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Educației.

Euro 200 în 2023 – ce s-a schimbat

Pe lista modificărilor pe care Ministerul Educației vrea să le introducă este dublarea la 500 de lei pe membru de familie a plafonului de venituri ce permite încadrarea. În prezent, acea sumă este stabilită la 250 de lei, de mulți ani. În consecință, mai mulți tineri vor putea cere bani de la stat pentru a-și cumpăra un calculator.

Dacă hotărârea guvernamentală va fi legiferată, vor putea cere 200 de euro de la stat tinerii care:

  • sunt elevi/ studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani;
  • au un venit brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei.

Cu această ocazie, se va modifica și configurația minimă recomandată a calculatoarelor ce pot fi achiziționate prin ajutorul financiar de la stat, după cum urmează:

  • pentru desktop – procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1920 x 1080; tastatură, mouse optic; cameră WEB;
  • pentru laptop, notebook, ultrabook sau dispozitivele echivalente – procesor cu minimum două nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240GB; diagonală minimum 14“; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră WEB.

Este important de reținut că fiecare sistem achiziționat prin Euro 200 trebuie să vină cu licență pentru sistemul de operare. Acest ajutor se acordă o singură dată.

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut