Lada cu zetre: Santana – Europa

5 minute de citit
- Publicitate -

Începând cu ianuarie 2024, MaramuresOnline.ro propune o nouă rubrică săptămânală intitulată ”Lada cu Zestre”. 

De unde și până unde?

În urmă cu mulți ani, eram unul dintre oamenii de microfon de la Radio Cinemar, pe vremea când radioul chiar conta. Una dintre emisiunile care mi-au rămas la suflet era ”Lada cu Zestre”.

Se difuza în fiecare seară de marți, de la ora 22:00. Formatul era interctiv, cu telefoane în direct, doi moderatori. Eu și regretatul psiholog Ioan ”Picu” Șerban. Un om care mi-a rămas reper, iar atunci când  dânsul a plecat dintre noi, am hotărât că proiectul nostru trebuie să se oprească. Nu mai avea farmec.

Acum, peste ani, în alt proiect media care stă lipit de sufletul meu, MaramuresOnline.ro, am decis să nu las complet uitării acest brand creat atunci.

Noua rubrică ”Lada cu Zestre” aduce săptămânal în atenția cititorilor câte o piesă muzicală aleasă cu un motiv anume. Cu o mică istorie și probabil câteva date statistice.

Sper să vă placă și, de ce nu, să zâmbiți sau să fiți nostalgici. Să retrăiți amintiri sau, dacă sunteți mai tineri, să încercați să înțelegeți și alte generații sau genuri muzicale.

Mulțumesc.

Dan Cristian Coardă

Prima propunere este Santana – Europa.

Era piesa de generic a emisiunii. Cu ea începeam și terminam emisiunea. Ne plăcea amândurora și întotdeauna o ascultam în tăcere. Puneam căștile pe cap, dădeam volumul la maxim și zâmbeam.

Ne bucuram când începea emisiunea, dar și la finalul ei, având satisfacția unei munci bine făcute. Indiferent de vreme și vremuri, emisiunea intra și ieșea din eter cu Santana – Europa.

Carlos Augusto Alves Santana s-a născut în orașul mexican Autlan de Navarro, la 20 iulie 1947. Provenind dintr-o familie cu trecut muzical, Carlos și-a dezvoltat de mic interesul pentru muzică, cântând la vioară la vârsta de cinci ani, potrivit site-ului www.thefamouspeople.com.

La sfârșitul anului 1966, chitaristul Tom Frazier formează o trupă rock care îi includea pe Santana (chitară/vocalist), Mike Carabello (percuție), Rod Harper (tobe), Gus Rodriguez (chitară bass) și Gregg Rolie (solist). Trupa s-a numit Santana Blues Band, deși tânărul artist nu era considerat frontman-ul formației.

Bill Graham, fan declarat Santana încă de la începuturile trupei, i-a convins pe organizatorii festivalului Woodstock Music and Art Festival să accepte apariția formației pe scenă, chiar dacă aceasta încă nu lansase vreun album. Impresia creată a fost extraordinară.

Prestația trupei a devenit celebră odată cu cele 11 minute de instrumental ”Soul Sacrifice” din filmul Woodstock, iar includerea lor pe soundtracklist-ul le-a asigurat o deosebită popularitate.

Cheia succesului le-a oferit-o pianistul Alberto Gianquinto, care a sfătuit grupul să își îndrepte atenția mai mult asupra unor compoziții compacte din punct de vedere structural. În 1998 primele două albume semnate Santana au fost introduse în Rock and Roll Hall of Fame.

În 1972, Carlos a devenit fan al formației The Mahavishnu Orchestra și al chitaristului John McLaughlin. Cunoscând interesul artistului pentru meditație, McLaughlin îl introduce pe Santana guru-lui său Sri Chinmoy. Chinmoy îl va accepta ca discipol în 1973, iar Santana va primi numele ”Devadip” – însemnând ”Lampa și ochiul lui Dumnezeu”.

Santana și McLaughlin au înregistrat un album – ”Love, Devotion, Surrender” – împreună cu membri ai Santana și Mahavishnu Orchestra, dar și cu percuționistul Don Alias și Larry Young, ambii apărând în clasicul lui Miles Davis – ”Bitches Brew” în 1969.

În 1977, Santana a fost primul câștigător onorific a lui CBS Records Crystal Globe Award pentru că a vândut peste cinci milioane de albume în toată lumea. A primit un Grammy pentru cel mai bun spectacol instrumental rock în 1988.

În 1996, Carlos a primit Honor Billboard Century, cea mai mare onoare pe care o putea da Billboard Magazine, pentru munca sa creativă. A fost numit ”Leyenda de la Música Latina del Ańo” de către Chicano Music Awards în 1997. La 17 august 1998, Carlos a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

 

 

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut