Editorial: Mândri că suntem români!

3 minute de citit
- Publicitate -

Da! Putem fi mândri că suntem români, adicătelea că ne-am născut în România! Ţara noastră are câteva mii de ani de istorie aflată sub vremuri. Noi habar n-avem cam despre ce e vorba în istoria asta. Vinovaţii sunt cei care au gândit şi scris manualele de istorie şi cei care le-au aprobat şi cei care le-au trimis înspre elevi. Ministerul învăţământului a „născut” în ultimii 34 de ani reforme puse pe un sfert în practică, a generat un mare laborator experimental pe spinarea şi în mintea tinerilor. Au apărut, astfel, un mare procent de români ca neştiutori de carte. 40,5% au absolvit doar nivelul gimnazial, primar, preșcolar sau care nu au absolvit școala. În cifre, asta înseamnă 7.716.975 de persoane. Dintre acestea, 143.600 de persoane sunt analfabete. Aşa că: suntem mândri că suntem români!

De câte ori ne îmbolnăvim şi ajungem prin spitalele patriei cu algocalminul în buzunar, putem să ne declarăm mândri că suntem români.

Valorile reale ale intelectualităţii naţionale sunt terfelite în noroaiele gângavilor şi abjecţilor politruci pentru ca să fim şi mai mândri că suntem români. Neruşinarea şi înjurătura în loc de buna-cuviinţă şi buna creştere sunt la ele acasă în ţara aceasta în care e periculos să te plimbi pe străzile din centrele civice ale oraşelor din pricină că vine câte-un limbric, odraslă a lui tat-su cu câte o maşină de 100 000 de euro şi te împroaşcă cu noroiul creierului putred. Aşa că… suntem din nou, a câta oară, mândri că suntem români.

Din mândria asta (devenită slogan electoral) se naşte o nesfârşită greaţă, o imensă disperare a celor mulţi şi disperaţi, a românilor care-şi trăiesc vieţile cu obidă fără să înţeleagă nimic din ceea ce s-a petrecut după anul 1989.

Din mândria asta că suntem români, s-a născut ruşinea de a spune CĂ SUNTEM ROMÂNI de câte ori ne nimerim prin ţările Uniunii Europene.

Din mândria asta că suntem români ne temem să nu ne scuipe câte-un ceh ori neamţ, francez ori englez fără a putea (sau a avea timp) să-i explicăm că vinovaţii sunt cei care se prefac (şi rânjesc vid) că ne conduc pe noi românii spunându-ne că suntem mândri că suntem români.

Şi-apoi mândria asta de a fi român o ai în tine, o înveţi la şcoală şi apoi o arăţi peste tot pe unde te poartă paşii. N-o transformi în slogan electoral că te faci de baftă şi nu te crede nimeni! Zău, aşa!

Editorial de Marian Ilea pentru Maramures Online

- Publicitate -
TAGGED: ,
Share this Article
Sari la conținut