Cine a fost mama marelui poet Mihai Eminescu? A trăit o viață neliniștită alături de tatăl poetului

3 minute de citit
- Publicitate -

Pe marele poet Mihai Eminescu îl cunoaștem cu toții, însă de mama sa ai auzit? Raluca Eminovici, născută Iurașcu, era o femeie frumoasă, dar și inteligentă și provenea dintr-o familie destul de înstărită. Însă, din păcate, a dus o viață de coșmar alături de soțul ei.

Se știe că Raluca Iurașcu s-a născut în 1816 și era fiica lui Vasile Iurașcu și a Paraschivei Donțu, fiica unui cazac, refugiat în județul Botoșani, prin zona Vlădeniului, numit Alexa Potloff sau Donțu, cum îl știau localnicii. L-a cunoscut pe soțul ei, Gheorghe Eminovici pe când avea doar 24 de ani, în anul 1840, iar el 28 de ani. Nu este clar cum au ajuns să se cunoască, însă se presupune că unchiul ei, Iordache Iurașcu i l-a prezentat.

Cert este că s-au căsătorit câteva luni mai târziu. La aproximativ cinci ani după ce l-a născut pe Mihai Eminescu, Raluca Eminovici se va muta cu familia pe moșia de la Ipotești, administrată de soțul său. Împreună cu Gheorghe Eminovici, Raluca Iurașcu va avea 11 copii, dintre care, din păcate, au supraviețuit doar șapte.

Deși este un personaj puțin cunoscut publicului larg, Raluca Eminovici ar fi avut o influență decisivă în ceea ce privește talentul literar al poetului Mihai Eminescu, dar și aplecarea sa către contemplație, visare, poezie. Soarta mamei sale l-ar fi afectat profund, mai ales că, potrivit unei serii de specialiști, Raluca ar fi dus o viață foarte grea alături de soțul ei. Mai mult decât atât, viața conjugală și tragediile repetate care au marcat familia Eminovici i-ar fi grăbit sfârșitul.

Dezamăgirea unei căsnicii dominate de mentalitatea autoritară, abuzivă și violentă a soțului ei și-au pus amprenta asupra sănătății Ralucăi Eminovici. La aceasta s-a adăugat și tragedia care a lovit familia. În principal, moartea, pe rând, a fiilor mai mari, Șerban și Iorgu. Raluca Eminovici s-a îmbolnăvit de cancer și s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani, în anul 1876, când Mihai Eminescu avea 26 de ani.

„Se știe că Eminescu și-a iubit mama mai mult ca orice pe acest pământ. Ea a deschis ochii poetului în lume cu poveștile și eresurile pe care i le spunea în scurta lui copilărie trăitoare la Ipotești. Mama l-a învățat primele buchii ale cărții, i-a transmis dragostea de natură, de folclor și de pământul natal”, preciza Ion Ionescu-Bucovu în revista „Luceafărul”.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut