Calendar ortodox 20 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Ilie

4 minute de citit
- Publicitate -

Legenda spune că la nașterea sa, tatăl lui Ilie a zărit oameni îmbracați în alb, care îl înveleau pe Sfântul Proroc în scutece de foc și dăndu-i nume. De asemenea, aceștia îi dau să mănânce o flacără, care reprezenta simbolul râvnei pentru Dumnezeu.

Datorită minunilor pe care Sfântul Ilie le-a săvârșit în decursul vieții sale, acesta a fost trecut în rândul sfinților de Biserica Ortodoxă. Sfântul Ilie și dracii săi a fost investit de popor cu atributele zeilor fulgerelor și a tunetelor.

La fel ca și în cazul acelor zei, Sfântul Ilie mâna un car de foc în timpul furtunilor când trimite fulgerele către cei păcătoși și către diavoli. La trasură sunt înhămați doi sau patru cai albi, înaripați. Pe cer, Sfăntul Ilie aleargă printre nori, unde tună și trăsnește.

Pentru a se asigura că niciun spirit rău nu îi scapă, Ilie trăsneste în toate locurile unde diavolii s-ar putea ascunde. Conform legendei, pentru a se asigura că Ilie nu distruge lumea, Dumnezeu îl lasă ciung de mana dreaptă, l-a asurzit sau i-a scos un ochi. În ciuda tuturor acestor lucruri, Ilie continuă să alunge dracii și să îi omoare cu lovituri de bici de foc pe care îl ține în mâna stângă.

Conform tradiției, în timpul furtunii, ferestrele și ușile caselor trebuie închise, pentru ca niciun spirit rău să nu poata intra înauntru. Oamenii cred că spiritele rele trag mai mult la carpen, tocmai de aceea e bine să nu ai casă de lemn și nici să te adăpostesti sub carpen. Mai mult, pe timpul furtunii oamenii trebuie să stea în luminișuri, deoarece este mai bine să te plouă. La adăposturi, toate spiritele rele trag.

O datină strămoșească spune că în timpul furtunii este bine să îți faci cruce des, deoarece Dumnezeu i-a spus lui Ilie când i-a înmânat biciul să lovească în toate, însă nu și în cruce.

Tradițiile și obiceiurile din popor ne arată că în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuioc. Mai apoi, acestea se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.

De asemenea, de Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale verii, respectiv nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, potrivit tradițiilor din popor. Acest obicei era respectat pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

Știați că de Sântilie este acea zi din an când nu ai voie să aprinzi deloc focul în vatră și nici să coci la cuptor?
Pentru a nu-l mânia pe Sfântul Ilie care este patronul focului și dorește să i se țină sărbătoarea cu sfințenie. La noi la țară sărbătoarea ține 3 zile, ca în basmele populare, după Sf.Ilie, urmează Ilie-Pălie și Foca.
Țăranul român crescut cu frica lui Dumnezeu păstrează cu sfințenie tradițiile din moși strămoși pentru a se păzi de foc, arșiță și trăznete.
De asemenea se mai spune că atât cât e de cald în luna lui Cuptor pe atât va fi de frig în luna lui Gerar.

Tot în ziua de Sfântul Ilie, femeile duc busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit. Apoi, când se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

Amintim că Sfântul Proroc Ilie apare în Vechiul Testament, unde se vorbește despre faptele sale minunate. Acest mare sfânt este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahad și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut