Apusenii au o liniște și un farmec aparte

3 minute de citit
- Publicitate -
Voiam să merg la un concurs de … biciclete. În Apuseni, cu start de la Băișoara, Pârtia Buscat. Și aud că organizatorii anunță concurenții sa fie atenți deoarece în zona e și un concurs de alergare, Apuseni Ultra Race. Schimbare de plan! Îl sun pe Cozmin Ardelean să il rog să mă primească la cursa de 50k. Și mă primește! Mulțumesc Cozmin!
Startul e din Mărișel cu sosire în Băișoara. Ne duc organizatorii cu mașini din Băișoara, la locul startului în Mărișel.
Suntem foarte puțini concurenți la start. Traseul începe cu șosea și intră apoi în coborâre pe poteca numită Drumul Șoarecului până jos în vale, în Măguri Răcătău.
Acolo mai e o bucată de șosea și apoi începe o urcare de 11 km pe unul din drumurile de pământ și pietriș ce urca cumulat peste 800 m . O urc în totalitate în alergare, sunt pe primul loc și sus îmi dau seama că sunt singur și nici nu se mai apropie cineva din urmă. Așa că rămân să mă alerg pe mine însumi. Reduc ritmul dar nu mă opresc din alergare. Unele urcări mă îndeamnă să le iau la pas dar totuși alerg fără să forțez. E o liniște deplină sus. Ciudat, nu sunt turiști deloc.
Mă cuprinde liniștea aceea. Uit că e concurs. Alerg cumva din inerție. Întâlnesc vreo 20 de cai (foarte) frumoși, fără stăpân. Erau în drum, se agita ei un pic, ne uitam curioși, eu la ei cu admirație, ei la mine cu „cine e ăsta”. Le mulțumesc (nu știu de ce, poate din recunoștință) și merg mai departe. Trec pe sub vârfurile din zonă. Toate sunt undeva pe la 1600-1800 m. Muntele Dobrin, Dumitreasa, Piatra Groșilor, Giunget și apoi Muntele Mare unde mă întâlnesc cu fotograful oficial. Mă opresc să îl salut și să-i mulțumesc pentru fotografii.
Mă simt foarte bine. Am energie să alerg mai departe pe sub Muntele Mare și mă bucur de ultimii km de liniște. Reintru în civilizație, pe măsură ce mă apropii de pârtia Buscat.
Ultimii km, vreo 3-4, sunt pe șosea și picioarele protestează. Ajung la final în Băișoara, la Cabana Montană unde m-am și cazat (o locație curată și super ieftină, de negăsit însă pe aplicațiile de rezervări).
A fost o competiție care de fapt nu a fost o competiție. Am terminat pe primul loc cei aproape 50km cu +1500m diferență de nivel, la distanță de peste o oră de locul 2 și cu record de cursă: 4h43.
Asta a fost competiția. Nu a fost o competiție pentru că așa am simțit-o eu. A fost liniște!
Sebastian BUTCOVAN
- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut