Ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul

3 minute de citit
- Publicitate -
Unul din cei pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu darul sfințeniei este și luminatul ierarh Iosif Stoica, care a fost „pravoslavnic” episcop maramureșean și ierarh al stavropighiei patriarhicești (Mănăstirea Perii Maramureșului) a Țarigradului (Constantinopolului) precum și „administrator al Mitropoliei Bălgradului (Alba Iuliei) și altele”, după cum scrie pe Antimisul său din anul 1693.
La propunerea IPS Părinte Arhiepiscop Iustinian, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât, la 20 iunie 1992, ca episcopul Iosif să fie trecut în rândul sfinților, ca „mărturisitor” al credinței ortodoxe. În hotărârea sinodală se rânduia ca prăznuirea lui să se facă în ziua de 24 aprilie, odată cu mitropoliții Ilie Iorest și Sava Brancovici.
În aceeași hotărâre se spunea: „în bisericile care se vor ridica de acum înainte, se va zugravi icoana acestui sfânt și mare ierarh, iar pentru ca evlavia binecredinciosului popor român să sporească față de el, rânduim ca unele din bisericile care se vor zidi să-și poata lua hramul Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul”.
La inițiativa vrednicului de pomenire, Arhiepiscopul Iustinian, Sfântul Sinod al Bisericii a aprobat înființarea Seminarului Teologic Ortodox la Baia Mare, instituție care astăzi poartă numele Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul.
În anul 2003, la 30 de ani de arhierie ai Preasfinţitului Justinian, a fost făcută şi proclamarea solemnă a Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, devenind de atunci ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. De asemenea, unele dintre cele mai înalte și importante distincții sunt „Crucea și Ordinul Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, pentru clerici și mireni.
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, cu prilejul târnosirii unor biserici de pe teritioriul Eparhiei, a acordat pentru multe dintre acestea și un al doilea hram, avându-l ca ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș.
De asemenea, Palatul din Sighet – cel mai important edificiu din întreaga Patriarhie Română, în care nu mai există un proiect de reabilitare a unui edificiu cultural de o asemenea anvergură – a primit numele de Centrul Pastoral Cultural „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
Așadar, după cum spunea și PS Iustin, acum trei ani atunci când sfântul maramureșenilor a fost sărbătorit în pandemie la Paraclisul Eparhial, mărturisim și noi că „Sfântul Iosif Mărturisitorul este o icoană vie, o icoană de ierarh, în care şi-a îndeplinit făgăduinţele faţă de Hristos şi faţă de Mitropolitul care l-a hirotonit, Sfântul Mitropolit Dosoftei”.
Prin Circulara emisă de Preasfințitul Părinte Iustin s-a dat dispoziție ca în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Eparhiei să se facă cinstirea Sfântului iar Sfânta Liturghie se va săvârși ca în duminici și sărbători și va fi pomenit la toate otpusturile de către părinții slujitori înainte de „… cu ale Sfinților, Drepților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana…”, astfel: „cu rugăciunile Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, Ocrotitorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului…”

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut