TikTok ar putea fi interzis pe dispozitivele de serviciu din România

3 minute de citit
- Publicitate -

Ministrul Digitalizării a declarat că săptămâna viitoare urmează să se decidă dacă TikTok va fi interzis pe dispozitivele guvernamentale din România. Potrivit informațiilor transmise de Sebastian Burduja, decizia va fi luată după reuniunea consiliul pentru securitate cibernetică.

Anunțul ministrului a venit în contextul în care mai multe țări din Uniunea Europeană au luat deja o decizie în acest sens.

Ministrul a ținut să sublinieze și că românii vor putea folosi în continuare TikTok pe telefoanele personale.

„Miercurea viitoare se întrunește acest consiliu pentru securitate cibernetică. El se întrunește periodic, e convocat la nivelul președinției. Am adunat feedback de la instituțiile din arcul de securitate cibernetică și vom prezenta concluziile ministerului nostru.

O să aflați de miercuri încolo. Dar e o decizie care se va lua în curând. Într-o săptămână, o săptămână și jumătate ne putem aștepta la o decizie clară și fermă în acest sens”, a declarat Sebastian Burduja la Digi24.

Ministrul Digitalizării subliniat și că există anumite riscuri la nivelul dispozitivelor de serviciu, fiind vorba despre informații care țin de statul român.

„Nu cred că se poate pune problema de a interzice la nivelul cetățeanului de rând descărcarea unei aplicații. Ca liberal, am alergie la cuvântul a interzice ceva omului dacă își dorește acest lucru. Asta nu înseamnă că nu vom desfășura un proces de informare a românilor cu privire la eventualele riscuri la care se supun. Vom vedea cum evoluează lucrurile.

La nivelul dispozitivelor de serviciu, acolo sunt informații care țin de statul român, e un argument în plus pentru a interzice o asemenea aplicație, dar vom vedea săptămâna viitoare”, a mai spus Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului, autoritățile urmează să analizeze acordul de prelucrare a datelor, pentru a vedea dacă sunt colectate și date care nu au legătură cu aplicația în sine.

„Trebuie văzut care e acordul de prelucrare a datelor, dacă ea colectează și date care nu au legătură cu aplicația în sine, ce face cu ele, unde le transmite. În străinătate au existat semnale că sunt vulnerabilități și pe acestea le vom lua în calcul. Dacă guvernul chinez solicită companiei TikTok să-i pună la dispoziție niște date, compania TikTok ce va face? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem”, a mai spus Burduja.

Mai apoi, ministrul a spus că și el are cont de TikTok, dar că acesta este gestionat de echipa sa de comunicare.

„Am și cont de TikTok dar nu e gestionat de pe un dispozitiv de serviciu. E un membru al echipei mele care se ocupă de acel cont de pe dispozitivul propriu”, a conchis ministrul.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut