Raed Arafat a inaugurat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor în situații de urgență din Baia Mare

4 minute de citit
- Publicitate -
Sâmbătă, 16 martie, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș s-a desfășurat ceremonia militară și religioasă de inaugurare a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor în situații de urgență.
Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa secretarului de stat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, şi a prim adjunctului inspectorului general ISU, colonel dr. ing. Constantin Florea, dar şi a autorităţilor locale: prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, comandanții și șefii unităților și instituțiilor aparținând Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din județul nostru și din județele învecinate, reprezentanții O.N.G.-urilor, voluntarii și colaboratorii ISU Maramureş.
„Așa cum se cuvine, a avut loc oficierea serviciului religios, dar și defilarea Detașamentului de Onoare al inspectoratului nostru, urmând activitatea de tăiere a panglicii la noului sediu C.J.C.C.I.. Acesta a fost vizitat de către cei prezenți la eveniment, care au fost invitați să urmărească un exercițiu demonstrativ privind activitățile întreprinse de autoritățile județene competente, în scopul gestionării unei situații de urgență produsă în urma manifestării unor fenomene hidrometeorologice periculoase.
Centrul a fost realizat prin intermediul Consiliului Județean Maramureș și a proiectului ”Comand-Sincronizarea intervențiilor în situații de urgență în regiunea de graniță” și reprezintă o dovadă a angajamentului nostru comun de a proteja viața, sănătatea și bunurile cetățenilor noștri”, a transmis ISU Maramureş.
„Începând de astăzi, ne declarăm mai pregătiți, atât pe partea de prevenție, cât și în intervenții. Centrul de Comandă Integrat pentru Situații de Urgență- COMAND reprezintă o investiție deosebit de importantă pentru comunitatea noastră, căci aduce o schimbare remarcabilă în abordarea situațiilor critice în regiunea de graniță”, a declarat prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder.
„Centrul de Comandă Integrat pentru Situații de Urgență – COMAND Maramureș este de astăzi funcțional! Este unul dintre momentele de care mă bucur în acest mandat pentru că este una dintre investițiile importante pentru noi, maramureșenii.
Îi mulțumesc secretarului de stat Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din subordinea Ministerului Afacerilor Interne pentru că a fost alături de noi. Mi-a revenit onoarea să ofer plachete liderilor structurilor pentru situații de urgență și protecție civilă, inclusiv domnului Dr. Raed Arafat, în semn de apreciere pentru eforturile și dedicarea pe care, alături de echipele lor, le depun pentru gestionarea situațiilor de urgență la nivelul județului Maramureș.
Am avut de gestionat în ultimii trei ani multiple crize. De la Covid-19, în 2020-2021, până la izbucnirea crizei refugiaților din Ucraina în 2022, dar și alte situații pe care, împreună cu prefectul județului, cu ISU și celelalte structuri ale Statului, am încercat să le gestionăm cât mai bine.
Am simțit atunci nevoia unui astfel de centru de coordonare integrat care să ne ajute să răspundem cât mai rapid și mai eficient nevoilor maramureșenilor. Fiecare secundă, fiecare minut, poate să coste vieți. De aceea cred că nimic din ceea ce investim în salvarea vieților omenești nu este prea mult!” a declarat Ionel Bogdan, preşedintele C.J. Maramureş.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Transfrontalier Ungaria – Slovacia – România – Ucraina 2014-2020 și are ca obiectiv general implementarea unui sistem informațional de management și coordonare în situații de urgență în regiunea de frontieră a Maramureșului și a Transcarpatiei ce va crește predicția, operabilitatea și calitatea intervențiilor.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut