PS Iustin a împlinit, astăzi, 7 ani de la întronizarea ca Episcop al Maramureşului şi Sătmarului

4 minute de citit
- Publicitate -

7 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Miercuri, 27 decembrie 2023, în a treia zi de Crăciun, se împlinesc 7 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Iustin, în demnitatea de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, eveniment solemn care a avut loc în data de 27 decembrie 2016, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, în prezența unui numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi din Patriarhia Română.
Cu acest binecuvântat prilej, astăzi, 27 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare.

Biografia PS IUSTIN

Preasfințitul Părinte Iustin s-a născut la data de 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei.
A urmat primele opt clase la Şcoala Generală „Octavian Goga” din localitate, iar în 1976, la vârsta de paisprezece ani a intrat în obștea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, ca frate. A urmat treapta întâi de liceu în satul natal, petrecând vacanţele în mănăstire.
În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea Înaltpreasfințitul Părinte Teofil Herineanu, la Seminarul din Cluj-Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983.
În anul 1983 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. A fost tuns în monahism în anul 1985 avându-l naş de călugărie pe PS Justinian Maramureșanul primind numele „Iustin”, având ca ocrotitor ceresc pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, care este sărbătorit în fiecare an la data de 01 iunie.
În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992.
În anul 1990 a primit rangul de protosinghel, iar în anul 1993, la propunerea PS Justinian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă ridicarea sa la rangul de arhimandrit.
În 22 martie 1994 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă alegerea sa în postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul” iar în 17 aprilie 1994 a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, hirotonia în arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului şi PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului.
Din anul 2011 este Doctor în Teologie în cadrul Universității „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, catedra de Studii Biblice, avându-l ca îndrumător științific pe Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană. Subiectul tezei de doctorat este: „Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între profeție și mesianism iudaic în descrierea Evangheliilor și a tradiției precreștine”.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa din 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în data de 27 decembrie 2016, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia-Mare.
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului – Ierarhul tinerilor – desfăşoară activităţi în cadrul Eparhiei sub toate aspectele: pastoral-misionare, teologic-culturale, social-filantropice şi administrativ-economice.
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut