Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, o jumătate de veac printre muritori

3 minute de citit
- Publicitate -
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului împlineşte, astăzi, 50 de ani de viață.
De ziua Preasfinţiei Sale, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Episcopal cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial din Municipiul Baia Mare. De asemenea, a fost oficiată o rugăciune și un Polihroniu ca mulțumire și recunoștință adusă Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Preasfințitei Sale. Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, Protos. Serafim Bilț, Arhid. Dumitru Botiș, Arhid. Gherasim Nap și Arhid. Ioan Onuț Păcurar. Răspunsurile la strană au fost oferite de Arhid. Vlad Verdeș, Arhid. Lucian Burnar, Arhid. Vasile Pop şi Diac. Ionuț Hotico.
La acest popas aniversar binecuvântat de Dumnezeu, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a transmis Preasfinției Sale un mesaj de felicitare, în numele membrilor Permanenței Eparhiale, al Instituțiilor școlilor teologice din eparhie și a întregului corp profesoral, al preacucernicilor părinți protopopi, al preoților slujitori din cele opt Protopopiate, al monahilor și ale monahiilor și tuturor credincioșilor din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Întru mulți ani, Preasfinția Voastră! Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!
Date biografice
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a născut la data de 13 ianuarie 1974 în localitatea Rohia, județul Maramureș din părinții Augustin și Anastasia, primind la botez numele Cristian-Simion.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în anul 1994, fiind hirotesit arhimandrit în anul 2005. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea (2000).
Din anul 2007, Arhim. Timotei Bel a fost starețul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă. Tot în 2007 a obținut titlul de Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic, Grecia. Din 1 februarie 2006 a îndeplinit funcția de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
În 24 mai 2018 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. A fost hirotonit în demnitatea de Arhiereu-vicar la data de 24 iunie 2018 la Mănăstirea Scărişoara Nouă, cu titulatura de „Sătmăreanul”.
Preasfinția Sa are o bogată activitate științifică și publicistică, fiind autor al mai multor traduceri, studii și articole, fiind și coordonatorul școlilor teologice din cuprinsul Eparhiei noastre. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul deține și funcția de stareț al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad, Protopopiatul Satu Mare.
Întru mulți ani fericiţi, Preasfințite Părinte Timotei Sătmăreanul!
MaramuresOnline.ro
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut