Paștele Catolic- O sărbătoare a bucuriei în jurul veștii că Hristos a Înviat

3 minute de citit
- Publicitate -
În 2024, Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc la o distanță mai mare de timp, față de felul în care ne-am obișnuit până acum.
Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an

În 2024, Paștele Catolic se sărbătorește pe data de 31 martie. La fel ca Paștele Ortodox, Paștele Catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Ce este  Învierea Domnului?

În timpul vieții Sale pe Pământ, Iisus a fost apreciat de foarte mulți oameni, mai ales că El povestea învățături pe care oamenii nu le mai auziseră. Acest fapt a atras mulți admiratori, dar în aceeași măsură și dușmani, care voiau să Îl pedepsească. Astfel, L-au prins și L-au răstignit pe o cruce, pe un deal al Ierusalimului. Moartea lui Iisus s-a întâmplat în Vinerea Mare, atunci când Iisus i-a iertat pe cei care Îi făcuseră rău.

Iisus a fost înmormântat cum se cuvine, înconjurat de prieteni, de familie și de oamenii care Îl iubeau. A fost înmormântat într-un mormânt, acoperit cu o piatră. După două zile de la moartea Sa, duminică dimineața, o femeie pe nume Maria Magdalena s-a întors la mormânt, pe care l-a găsit gol. Atunci, un înger a apărut și i-a spus că Iisus nu mai este acolo, ci a înviat.

Duminica Paștelui Catolic este marcată prin discursul lui Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, din Vatican. Acesta apare în fața a mii de credincioși, pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea. Discursul lui începe cu „Urbi et Orbi”.

Urbi et Orbi se traduce ca Către cetate și către lume, făcând referire la Roma. Această construcție era folosită adesea în Imperiul Roman, atunci când se începeau diverse adresări oficiale. Papalitatea a adoptat această formulă, fiind folosită atât pentru discursurile către Cetate, cât și către întreaga lume catolică. În prezent, construcția Urbi et Orbi este folosită pentru a deschide mesajul oficial al Papei, de Crăciun și de Paștele Catolic. Mai poate fi utilizată și cu alte ocazii excepționale.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut