Obiectivele turistice din Maramureș pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață

4 minute de citit
- Publicitate -

Situat în nordul extrem al țării, Maramureșul este cu siguranță o destinație plină de diversitate, unde poți cunoaște frumoasele tradiții, arhitectura autentică din lemn, arta veche și multe altele.

Pe lângă asta, județul este foarte ofertant în ceea ce privește activitatea. Veți putea explora minunatul județ printr-o drumeție și veți trăi experiențe noi. Maramureșul vă oferă multe locuri pline de povesti pe care le puteți vizita.

Acest județ poate fi vizitat în orice sezon, atât în sezoanele călduroase, cât și în cele reci, în special iarna pentru iubitorii de schi.

Cele mai importante obiective turistice și locuri de vizitat din Maramureș:

1. Bisericile din lemn

Cu aproape 100 de astfel de monumente din lemn, opt dintre ele au fost alese pentru a face parte din patrimoniul mondial UNESCO, datorită valorii lor inestimabile. Exemple de „arhitectură religioasă vernaculară din lemn” se caracterizează printr-un amestec de trăsături ortodoxe și influențe gotice. Abilitățile meșterilor sunt vizibile în acoperișurile impunătoare, în turnurile de biserică înalte și înguste și în formă de pește a zosterului. Picturile interioare nu sunt mai puțin impresionante: ele prezintă scene ale unor evenimente religioase combinate cu motive laice care reflectă viața de zi cu zi și credințele oamenilor.

2. Cimitirul Vesel din Sapanta

Este probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic de pe lista noastră cu cele mai bune atracții din Maramureș pe care trebuie  le vezi. Spre deosebire de majoritatea cimitirelor din lume, Cimitirul Vesel din Săpânța are o abordare unică a morțiivăzând-o ca fiind o sărbătoare a unei vieți care s-a încheiat mai degrabă decât un eveniment tragic.

3. Manastirea Sapanta-Peri

Acest complex mănăstire locuit de maici este cea mai înaltă structură de lemn din Europaavând înălțimea de 78 de metri. Biserica a fost construită în 1997 folosind metode tradiționale și este acoperită cu 8,5 kg de aur, ceea ce o face ușor de sporit de la distanțăBaza bisericii este din piatră, dar restul este construit din stejar șica peste tot în Maramureș, sculpturile exterioare din lemn sunt de o frumusețe deosebită.

4. Sighetul Marmației

Fosta capitală a regiunii Maramureșorașul Sighetu Marmației, cunoscut și sub numele de Sighet, este punctul de plecare pentru toate atracțiile turistice importante din MaramureșOrașul însuși este cunoscut pentru bogatul patrimoniu cultural și pentru numărul mare de muzee care amintesc de trecutul orașului.

  • Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Este, de asemenea, numit Muzeul Gândirii arestate,  o amintire a funcției anterioare a clădiriicea a închisoriiÎn perioada comunistă a fost locul în care multe dintre figurile importante ale României au fost arestate și torturate. Acum oferă o colecție de fotografii care ilustrează scene din viață de zi cu zi a prizonierului și istoria comunismului. Este posibilă și o vizită la celule și camere de tortură.

  • Casa memoriala Elie Wiesel

Acesta este locul de naștere al Elie Wiesel, câștigătorul premiului Nobel pentru pace din 1986, care a crescut la Sighet împreună cu familia înainte de a fi deportat la Auschwitz. În 2002, muzeul a fost deschis chiar de scriitor și prezintă o colecție mare de fotografii, mobilier și alte obiecte aparținând lui și comunității evreiești din Sighet.

5. Cascada Cailor

Este cea mai mare cascadă din România (90 de metri înălțime), situată în apropierea stațiunii montane de iarnă Borșaparte din Munții Rodnei.

Se poate ajunge fie printr-o plimbare de o ora prin pădure, fie călare cu telecabina până în vârful pârtiei de schi, urmată de o scurtă coborâre prin pădureApa cade în mai multe etape, așa  oferă vederi magnifice atât varacât și iarnăcând apa este înghețată.

6. Lacul Albastru

Un alt obiectiv turistic important din Maramures, Lacul Albastru este unic in lume datorita faptului ca isi schimba culoarea in functie de pozitia soarelui si de temperatura apei. Astfel, primavara lacul este albastru, vara este verde inchis cu nuante de smarald, iar toamna culoarea transcende intr-un verde mai inchis, chiar maro.

7. Mocănița

Singurul tren cu aburi de calibru îngust complet funcțional din EuropaMocănița este sigur  va oferi o experiență de basm. Trenul pleacă de la Vișeu de Sus și călătorește adânc în frumoasă Valea Vaserului, traversând Parcul Natural al Munților Maramureșului.

Priveliștile sunt uimitoare – trenul traversează păduri verzi, stânci abrupte și ape limpezi. Plimbarea durează 6-7 ore, în funcție de sezon și include o oprire pentru prânz în Paltin, unde oamenii pot face o plimbare în natură sau pot admira priveliști magnifice de pe o platforma de observare. Prețul biletului variază între 12 și 15 euro pentru un adult.

9. Satul Breb

Satul Breb este locul emblematic pentru toate lucrurile care reprezintă Maramureșulcase din lemn, o biserica din secolul al XVI-lea, oameni ospitalieri și unul dintre cei mai cunoscuți meșteri din regiune, sculptorul în lemn Petru Pop, în acest sat are și Regele Charles două reședințe din lemn.

Aici puteți experimenta cultură locală plimbânduva prin satîntâlnind localnicii și auzindu-le poveștile și participând la activități tradiționale, cum ar fi lucrând terenul sau culegand legume în grădinaDacă aveți noroc, puteți participa chiar și la o nuntă tradițională și puteți asista la obiceiurile și ritualurile locale.

10. Vârful Pietrosul Rodnei

O bijuterie ascunsă pe lista noastră cu cele mai bune locuri de vizitat în Maramureș, Pietrosul Rodnei (2303 metri) este cel mai înalt vârf din Carpații Orientali și alegerea perfectă pentru toți cei care iubesc  petreacă timp în naturăDrumetia este lungădurează aproximativ 8-9 ore pe ambele sensuri, cu dificultăți medii, dar merită tot efortul.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut