Șahista Sara Maria Șunea a câștigat Turneul „Tinerii Lei Elo” Baia Mare

4 minute de citit
- Publicitate -

Competiția tradițională Turneul „Tinerii Lei Elo sub 1600” a avut loc în 14-16 iulie la Baia Mare, unde au participat 41 de șahiști din Maramureș, Satu Mare, Cluj, Bistrița-Năsăud și București.

Sara Maria Șunea, maramureșeanca sportivă care ne-a obișnuit cu rezultate impresionante, a reușit să câștige turneul care a avut loc chiar în orașul ei natal. Până la vârsta de 11 ani, Sara a reușit să devină campioana en-titre a României în grupa fetelor de 12 ani, iar din această postură, va reprezenta România la cele 3 competiții internaționale importante: Campionatul European pe Echipe, Campionatul European Individual, Campionatul Mondial Individual.

Acest concurs maramureșean avea menirea unei ultime verificări înainte de intrecerea pe echipe la nivel european.

„Calitatea jocului și rezultatul obținut ne fac optimiști. Sara s-a impus categoric, cu șase victorii și doar o remiză, încheind cu un avans de 1,5 puncte față de locul 2, obținând astfel și un premiu de 1200 lei. Dacă în ianuarie Elo-ul ei era 1287, acum cel live a ajuns la 1520. Dincolo de antrenamentele din cadrul LPS Satu Mare, Sara beneficiază și de sprijinul prietenului și colaboratorului nostru, Gergely Szabo, un antrenor și om neprețuit. De asemenea, datorită conducerii FRȘah, Sara este unul dintre cei 15 norocoși care pot învăța de la poate cel mai bun antrenor din lume la nivel de copii, indianul RB Ramesh. Să menționăm și susținerea totală a familiei. Toți acești factori însă ar fi fost insuficienți dacă Sara nu ar fi dispusă să studieze și individual, să aloce în vacanță chiar și șase ore pe zi pregătirii”, arată LPS Satu Mare.

Sara Maria Șunea are un an superb! A obținut la concursuri doar performanțe fantastice, chiar și la categorii mai mari decât vârsta ei, iar acum este selecționată în echipa națională de șah, sub 12 ani, a României. Șahista are dublă legitimare, la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare, dar și la clubul Tinerii Lei Baia Mare.

„E greu sa zic un atuu, dar cred că ambiția și faptul că îmi place să joc șah. A fost un campionat în care am fost relaxată, pentru prima data aș spune, și în care m-am bucurat de jocul de șah, de faptul că găseam soluțiile cele mai bune. M-am simțit în largul meu, nu am pus presiune pe mine și am luat meci cu meci”, mai arată tânăra șahistă.

„Cel mai frumos moment este faptul că am reușit să urc pe podium la toate cele 4 probe. Dacă ar fi să aleg un meci, l-aș alege pe cel cu Semenova, din runda de șah clasic, fiindcă mi-a placut cum am abordat partida. Aș dori sa le mulțumesc antrenorilor mei, Cătălin Ardelean și Gergely Szabo pentru toată susținerea și munca depusă alături de mine. Le mulțumesc părinților, întregii familii,doamnelor mele învățătoare, pentru încrederea pe care mi-o acordă de fiecare dată,precum și tuturor persoanelor care mi-ați transmis felicitări. Să aveți sărbatori fericite alături de cei pe care îi iubiți”, mai arată Sara Maria Șunea, conform directmm.ro.

 

.A.M.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut