Mii de pelerini aşteptaţi la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica

5 minute de citit
- Publicitate -

Mii de pelerini sunt aşteptaţi şi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 şi 15 august 2023, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi şi credincioşi din străinătate sau credincioşi români care locuiesc în diaspora, veniţi special pentru a participa la pelerinajul de la Cacica. Printre pelerini vor fi: PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit. Peste 50 de voluntari tineri vor asigura buna desfăşurare a pelerinajului.

Luni, 14 august, la ora 12.00, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România a Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, va celebra Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale ale pelerinajului vor fi ţinute de pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv., vicar episcopal pentru Secţiunea Viaţa Consacrată din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

La ora 18.00 va fi Sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Sescu, animată de tineri, seminarişti şi persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din glasurile şi din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Iosif Păuleţ.

În ziua de hram, marţi, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă, la 9.15, şi în limba germană, la ora 9.30.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Sfânta Liturghie de hram celebrată la ora 11.00, de PS Iosif Păuleţ, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel şi aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

În scrisoarea trimisă ca o invitaţie la pelerinajul de la Cacica, PS Iosif Păuleţ i-a invitat pe credincioşi să se îndrepte către sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pentru că aici, „de-a lungul anilor, multe persoane care au participat cu credinţă la pelerinajul anual de la Cacica, pe 14 şi 15 august, au simţit ajutorul şi mijlocirea Sfintei Fecioare Maria. Încrezători în mijlocirea ei şi conştienţi că nu s-a auzit niciodată să fi fost părăsit cel ce a alergat sub ocrotirea ta, cel ce a cerut ajutorul şi mijlocirea ta, şi noi obişnuim să-i încredinţăm cele mai tainice dorinţe ascunse în sufletul nostru, necesităţile pe care le avem în viaţa de zi cu zi, pe cei dragi inimilor noastre, rugând-o să obţină de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie”. Mesajul păstorului Diecezei de Iaşi se încheie cu „invitaţia de a participa la pelerinajul anual de la Cacica. Să ne adunăm în jurul Sfintei Fecioare Maria, cerându-i să mijlocească la Fiul ei harurile de care avem nevoie, fiind şi noi gata să ascultăm cuvântul ei de a-l urma cu mai multă consecvenţă pe Cristos”.

Programul celebrărilor de la Cacica în anul 2023

Luni, 14 august 2023

10.00 – Celebrare penitenţială

12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului

16.00 – Calea sfintei cruci

17.00 – Adoraţie euharistică

18.00 – Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate

22.00 – Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

Marţi, 15 august 2023

6.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă (în română)

7.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)

8.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)

9.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)

9.30 – Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă)

11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut