Marea Procesiune de la Mănăstirea Rohia la 100 de ani de la întemeierea acesteia

12 minute de citit
- Publicitate -
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit marți, 15 august 2023, de la ora 9:30, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, județul Maramureș, cu ocazia hramului și a serbării centenarului.
„Este zi de mare şi sfântă sărbătoare, deoarece Mănăstirea Rohia din Muntele cel Sfânt îşi sărbătoreşte centenarul, adică 100 de ani de existenţă, a precizat Preasfinţitul Ppărinte Episcop Iustin. De 100 de ani aici, în Muntele cel Sfânt, unde Dumnezeu a ales locul, arătând cu degetul Său unde să se construiască „casă Maicii Domnului”, de 100 de ani de aici unde credincioşii din satul Rohia, în frunte cu păstorul lor, preotul Nicolae Gherman, au construit, în condiţii greu de imaginat, cărând materialul pe versantul din spatele Altarului, au construit o bisericuţă ce s-a numit „Casa Maicii Domnului”, aşa cum a fost mesajul lui Dumnezeu transmis prin fetiţa Anuţa, copila Părintelui plecată la cer la 10 ani.
De atunci şi până astăzi şiruri nesfârşite de închinători, milioane de creştini s-au rugat, sfinţind locul, la rândul lor, şi sfinţindu-se, că din acel moment a devenit un loc sfânt şi sfinţitor din momentul în care a fost închinat locul lui Dumnezeu. Aici s-au mângâiat românii în vremurile grele, aici au traversat perioada în care Înaltpreasfinţitul Justinian era conducător şi Ardealul de Nord a fost rupt de trupul ţării, în timpul regimului horthist, 1940-1944, acest loc a fost cel care le-a dat speranţa revenirii bucăţii de pământ românesc la patria mamă, aici au traversat o mare parte din comunism împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian şi au crezut în libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român, libertatea credinţei şi a Bisericii Orodoxe strămoşeşti, puterea şi lucrarea lui Dumnezeu faţă de poporul român şi acoperământul şi ajutorul Maicii Domnului, veşnic ajutătoare şi ocrotitoare. Aici, din icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, pe care o avem în faţa noastră şi cu care am făcut ieri marele pelerinaj, la 100 de ani de la întemeierea mănăstirii, a făcut multe vindecări, a alinat multe boli şi suferinţe şi a împlinit multe rugăciuni. De aceea, acum, când Rohia este o cetate a credinţei, un fel de Munte Athos românesc, Muntele cel Sfânt, plin de credinţă, de evlavie, rugăciune şi sfinţenie, în genunchi Îi mulţumim lui Dumnezeu că trăim aceste vremuri, că noi, cei de astăzi, trăim să vedem cu ochii noştri, să auzim cu urechile noastre şi să porimim în inimile şi viaţa noastră slava lui Dumnezeu arătată în acest Munte Sfânt prin toate lucrările sfinte care s-au săvârşit şi minunile ce s-au împlinit. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu şi Îl rugăm să ocrotească obştea monahală, în frunte cu Părintele Arhimandrit Macarie, exarhul Mănăstirilor, să ducă la bun sfârşit lucrările care mai sunt de încheiat, să vegheze la unitatea credinţei poporului român pe care Îl rugăm pe Dumnezeu să-l ocrotească şi pe Maica Domnului să-l acopere, să-l ţină în libertatea credinţei şi să putem ca la 100 de ani de la sfinţirea primei biserici, deci 1926-2026, să facem un eveniment şi mai mare decât acesta, prin sfinţirea noii biserici a mănăstirii şi a tuturor lucrărilor care vor fi atunci, cu ajutorul lui Dumnezeu, osteneala părinţilor şi contribuţia şi ofrandele credincioşilor încheiate, înfrumuseţate şi desăvârşite. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”
Sfânta Liturghie Arhierească
Un sobor mare de preoți de la ziua hramului, din care au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia și exarhul mănăstirilor și schiturilor, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Arhim. Vasile Filip, starețul Mănăstirii Rohița, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mircea Filip, paroh în Paris, Franța, consilier eparhial al Episcopiei Europei Centrale și Meridionale, Pr. Ioan Pop, consilier eparhial administrativ emerit, Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie din Oradea, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Protos. Veniamin Pop, Pr. Eugen Burzo din Suciu de Sus, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Daniel Pop din Plopiş, Pr. Mădălin Fangli din Trestia, Pr. Augustin Tuns din Ciocotiș, Pr. Ciprian Bud Tâmbuș din Fânațe, Pr. Ioan Rus din Borcut, Pr. Cristian Pop din Răzoare, Pr. Vasile Hatos din Rohia, Pr. Vasile Tuns din Cernești, Pr. Ionuț Clep din Vima Mare, Pr. Ionuț Puicar din Suciu de Sus, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Alin Goga, de la Patriarhia Română, Arhid. Calinic Nistor de la Mănăstirea Rohia, Ipod. Vasile Pop.
La ectenia pentru cei adormiți Preasfințitul Părinte Iustin a pomenit pe preotul Nicolae Gherman, ctitorul Mănăstirii, pe preoteasa Maria și fetița Anuţa, care i-a spus în vis părintelui întemeietor să construiască „casă Maicii Domnului în Dealul Viei”, precum și pe stareții mănăstirii trecuți la Domnul de-a lungul anilor.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de Pr. Lect. Univ. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, iar după Sfânta Liturghie li s-a alăturat, într-o interpretare de excepţie, Alexandru Chiriac din Corala „Armonia” din Constanţa, Radu Cuceu, solist la Opera „Bastille” din Paris, şi Aurelian Filip, profesor de canto clasic, de la biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare.
Un mare număr de oficiali au participat la Sfânta Liturghie Arhierească: Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat pentru culte, deputat Adrian Cozma, membru în Adunarea Eparhială și Adunarea Națională Bisericească, senator Dan Ivan, Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, Acad. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, fost ministru al lucrărilor publice, Răzvan Bucuroiu, intelectual creştin şi directorul Editurii „Lumea Credinţei”, cu rubrici permanente la emisiunea Universul Credinţei de la Televiziunea Română și la Trinitas TV, Nicolae Burzo, primarul comunei Groșii Țibleșului, satul Groșii Țibleșului fiind cel care oferă masa din ziua hramului de 76 de ani, anul acesta sacrificânt 20 de oi, pe care le-au gătit în 30 de căldări mari, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, fost membru în Adunarea Națională Bisericească, senatorul Dan Ivan, omul politic prezent la aproape toate Sfintele Liturghii Arhiereşti, fiind nelipsit de la biserică, Mircea Man, vicepreşedintele ANRE, fost deputat și membru în Adunarea Națională Bisericească, Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, deputatul AUR George Simion, deputatul Florin Alexandru Alexa, deputat Marius Pop, Dr. Ionuţ Ferenţ, medic chirurg cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, Vasile Kraus, viceprimarul oraşului Târgu Lăpuş.
La Chinonic, Arhid. Vlad Verdeș a citit Actul aniversar la împlinirea unui secol de la întemeierea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia din Muntele cel Sfânt 1923-2023, o istorie pe scurt a înfiinţării şi existenţei Mănăstirii.
Cuvântul de învățătură
Pornind de la Evanghelia praznicului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoria mănăstirii şi rolul Bisericii în viaţa creştinilor, despre rolul jertfitor al preoţilor ca apărători ai credinţei strămoşeşti şi a neamului românesc de-a lungul secolelor, despre vindecările miraculoase făcute la icoana Maicii Domnului, despre unitatea pe care o asigură Biserica naţiunii.
„Este sărbătoarea Maicii Domnului şi vreau să-i mulţumim împreună pentru tot ce a hotărât Dumnezeu şi a lucra prin ajutorul şi mijlocirea ei în acest loc pe care l-a arătat Dumnezeu cu degetul prin descoperirea lui de către copila Anuţa preotului Nicolae Gherman, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Aici a hotărât Dumnezeu să se facă mănăstire, pe un loc imposibil. Aici, unde este biserica, spuneau rohienii, stăteau căprioarele la soare. Era o stâncă în mijlocul codrului secular, stânca golaşă, deci un loc curat. Şi acel loc, acea stâncă a arătat-o Dumnezeu cu mâna, cu degetul în Muntele cel Sfânt, şi pe el s-a zidit această mănăstire şi a fost închinată Maicii Domnului, care de 100 de ani adună milioane de închinători. Mulţi, nenumăraţi, mii, s-au vindecat de boli, zeci de mii au primit răspuns la cererile lor, sute de mii s-au întors acasă cu pace în suflet şi-n familie şi milioane au fost mângâiaţi şi întăriţi, şi încurajaţi, şi convinşi că ajutorul lui Dumnezeu, prin Mănăstirea noastră de la Rohia, ca şi prin toate sfintele aşezăminte, ne va da libertatea şi unitatea şi va ţine ţara împreună. Biserica a adus ţara împreună cu familia regală, că noi cam uităm, că ne-au spălat comuniştii pe creier.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a lansat, cu această ocazie, proiectul „Nicio parohie fără monografie” şi „Nicio mănăstire sau schit fără monografie”, care trebuie realizate de preoţi.
Distincţii
Mulţumiri pentru efortul depus a adus Preacuviosul Părinte stareţ Arhim. Macarie Motogna tuturor celor care au fost implicaţi în buna reuşită a sărbătorii Mănăstirii Rohia, iar apoi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” Acad. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, fost ministru al lucrărilor publice, care a contribuit la finanţarea realizării drumului de acces şi a ridicării bisericii noi a mănăstirii.
Acelaşi Ordin Cultural „Nicolae Steinhardt” a primit Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, care, în cuvântul său, a făcut o evocare mănăstirii prin vremuri şi a adus un elogiu vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian.
Cu acelaşi Ordin Cultural a fost distins intelectualul creştin Răzvan Bucuroiu, directorul Editurii „Lumea Credinţei”, jurnalist de mare forţă creştină, cu rubrici permanente în presa creştină din România.
Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut