Laura Teodora Ghinea: Colhozul cultural și „politicile culturale românești centralizate”

5 minute de citit
- Publicitate -
COLHOZUL CULTURAL ȘI „POLITICILE CULTURALE ROMÂNEȘTI CENTRALIZATE”
Am trăit „culturalizarea în masă” iar azi trăim „manelizarea culturală în masă”!
Mulțumim „conducătorilor iubiți” că știu de la București ce facem noi în „provincie”, că ne știu prioritățile bugetare, că demolează dintr-un gest de încheietură compromisa și murdărita muncă de o viață a unor oameni care cred, respiră, trăiesc profesia pentru care s-au născut, pentru care au fost hărăziți. Pentru că această „mână de oameni” care reprezintă profesiile vocaționale și pe care azi îi decimați nu „merg la servici”, chiar trăiesc pentru cultură. Probabil că într-o structură de tip mamut cultural alias Mall Cultural cu peste 50 de angajați există probabilitatea de a te ascunde mai ușor de la a munci corect. Dimpotrivă, structurile mici sunt mult mai ușor de gestionat și ca și cheltuieli, eficiență, resursă umană și impact local asupra educației și formării publicului. Probabil că printre politicienii inculți e la modă curentul UNCULT.
De ce vă legați de cultura INCULȚILOR? Pentru că ceea ce nu înțelegi, nu stăpânești și mai bine stârpești.
Cine sunteți voi, politicienilor?
Ce profesii și meserii aveți voi, domnilor?
În cine și ce credeți voi?
Cum vă permiteți voi, de la un birou din București să decideți ce se întâmplă în casa omului în așa-zisa „provincie”?
Sunt municipii cum e și al nostru pe care nu l-ați finanțat de ani de zile cu nimic…
Haideți TOVARĂȘI să închidem liceele și universitățile vocaționale, că ați distrus dintr-un condei infrastructura instituțională culturală clădită de oameni nu de decidenți în costume scumpe. Unde vor lucra copii noștri talentați? Din ce vor trăi?
Haideți TOVARĂȘI să compromitem toate investițiile patrimoniale realizate în țară și cu precădere în Transilvania, unde în sfârșit te bucuri să descoperi bijuterii arhitecturale batjocorite din ignoranța Ministerului Culturii, acum restaurate pe bani europeni. Cum rezolvați TOVARĂȘI implementarea proiectelor de finanțare europeană dacă un conac, o biserică cetate, un turn cu ceas, un edificiu valoros nu are 50 de angajați? Nu se înscrie în prototipul Mall Cultural ? Cum faci cu câțiva angajați necesari pentru implementarea investiției și pentru funcționarea noii instituții de cultură abia născută firav, și care atrage turismul în țara noastră dacă mergem după calculul vostru meschin și incult?
HAIDEȚI TOVARĂȘI SĂ PUNEM LACĂT TURISMULUI CULTURAL ROMÂNESC!
Lăsați administrațiile locale să își gestioneze situațiile, pentru că oricum nu le-ați sprijinit niciodată, decât în urma vizitelor voastre cu parfum de campanie electorală.
DRAGI TOVARĂȘI, CULTURA ESTE TOT CEEA CE TREBUIE SĂ ȘTIM CA SĂ APARȚINEM UNUI LOC.
TOVARĂȘI, nu ne depersonalizați!
Nu ne de-culturalizați!
Nu ne dezrădăcinați cultural!
Abia acum, când fiecare dintre noi se bucură că a mai pus o pietricică la dezvoltarea locală prin cultură în orășelul cu care se identifică, veniți VOI și decimați totul, invocând restructurări penibile, distrugand micile infrastructuri create cu un efort demn de Sisif, cu finanțarea de la administrația locală sau din proiecte europene de cele mai multe ori, nicidecum din inițiativa neinspirată a « domniilor voastre ».
Prin această ORDONANȚĂ RUȘIONOASĂ scoasă peste noapte în perioada vacanțelor estivale, de stagiune a teatrelor, ați procedat la ghetoizarea culturală nu la restructurare.
Ocupați-vă de investiții majore de infrastructură! Faceți rețele de acces la instituțiile noastre culturale fragile!
TOVARĂȘI…AȚI AUZIT DE MICUL PATRIMONIU FRAGIL? Care e la fel de valoros ca mamuții voștri culturali cu 50 de angajați. De la CĂMINUL CULTURAL AM TRECUT LA MALL-UL CULTURAL structurat pe diletantismul melanjului profesiilor vocaționale. Acesta da deziderat și restructurare eficientă! Un ADEVĂRAT DEZASTRU! FELICITARI INCULȚILOR!
Așa e când nu ai viziune de lider, de conducător, doar de politician ponosit, ieftin, fabricat dintr-un carton de unică folosință!
8 august 2023, scris la Baia Mare (pentru politicienii care au minime cunoștințe de geografie)
Laura Teodora GHINEA,
Artist vizual grafician, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România
Președinte U.A.P.R. Filiala Baia Mare,
Manager cultural Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor Baia Mare
Membru fondator Fundația Arte+
Conf. univ. dr. habil, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca
Profesor asociat Université Côte d’Azur Nice France
Membru în laboratorul de cercetare SIC.Lab Méditerranée, Université Côte d’Azur Nice France

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut