În România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Recomandări pentru turiștii români care se deplasează în zone tropicale

2 minute de citit
- Publicitate -
Ministerul Sănătăţii a informat, marţi, 30 ianuarie, că, în ultimele trei luni, au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie la persoane care au călătorit în Africa.
„În ultimele trei luni, în România, au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte patru cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi trei cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese”, a precizat ministerul.
Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari.
Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise prin ţanţari se recomandă populaţiei:
  • Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete în aceasta perioada.
  • Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
  • Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
  • Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
  • Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide
  • Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau
    alte materiale, dar nu pe piele.
  • Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut