În atenţia absolvenţilor de învățământ, promoţia 2023

4 minute de citit
- Publicitate -
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă reaminteşte absolvenţilor de învățământ din promoţia 2023 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege, cu scopul integrării pe piaţa muncii. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor.

Actele necesare sunt :

  • actul de identitate (original și copie);
  • diploma de absolvire sau adeverința de absolvire eliberată de instituția școlară;
  • Curriculum Vitae;
  • declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate-aceasta se obține/completează fizic de la sediul AJOFM sau se poate descărca on-line https://www.anofm.ro/…/Anexa_1_Declaratie_stare_de_s%C4…
  • acord de utilizare a datelor cu caracter personal
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj care se acordă în cazul în care nu a reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menţionat.
În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare.
În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.
După expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, în cazul în care absolvenții s-au înregistrat ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, pot beneficia la CERERE, de indemnizație de șomaj în valoare de 299 lei ( 50% din valoarea ISR -598 lei aflat în vigoare la această dată), pentru o perioadă de 6 luni.
De asemenea dacă absolventul este înregistrat în cele 60 de zile de la absolvire și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o PRIMĂ DE INSERȚIE egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data încadrării ( ISR-598 lei)
Pentru informații detailate privind acordarea indemnizației de șomaj, absolvenții promoției 2023 pot consulta site-ul ANOFM
,, www.anofm.ro”/Maramureș secțiunea ,,Persoane fizice/indemnizații de șomaj și venituri de completare” sau se pot adresa la AJOFM Maramureș de luni până joi între orele 08.00-16.30 și vineri între orele 08.00-14.00, atât la sediul din Baia Mare cât și la punctele de lucru teritoriale:
  • AJOFM Maramureș -PL Baia Mare: 0262 227 809
  • PL. Sighetu Marmației: 0262 318 830
  •  PL Târgu Lăpuș: 0262 384 499
  •  PL. Borșa: 0262 344 302
  •  PL. Vișeu de Sus: 0262 707 729
Pentru mai multe detalii accesați următorul link:

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut