România ocupă ultimul loc din Europa la asigurarea locuințelor

2 minute de citit
- Publicitate -

Tragedia din Turcia a atras atenția opiniei publice după ce peste 16.000  de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurelor. În context, în România, 4 din 5 locuințe nu sunt asigurate în caz de calamități naturale, chiar dacă acest lucru contravine legii în vigoare.

România și Turcia, care au fost lovite zilele acestea de o serie de seisme sunt singurele țări din zona Europei în care asigurarea locuinței împotriva dezastrelor este obligatorie. Dacă Turcia are, totuși, o rată decentă de asigurare, România ocupă ultimul loc din Europa, fiind de trei ori sub medie, preciează Studii Financiare.

Iată ce prevede legea

În țara noastră este în vigoare o lege care obligă toți proprietarii să își asigure locuințele sau clădirile împotriva dezastrelor, însă are și cea mai mică rată de asigurare din Europa. Un paradox greu de explicat, ținând cont de faptul că legea prevede inclusiv amenzi, că prețul asigurării obligatorii este de sub 2 euro pe lună și că legea specifică a intrat în vigoare deja de 13 ani.

4 din 5 locuințe din România nu sunt asigurate în caz de calamități naturale

Asigurarea este obligatorie începând cu anul 2009. Administrațiile locale trebuie să verifice situația asigurărilor de locuințe. Conform legii, locuința trebuie să dețină asigurare. 4 din 5 locuințe din țara noastră nu sunt la adăpost în fața unor pierderi financiare masive, în caz de dezastru natural. Tragedia din Turcia s-ar putea repeta în România, însă puțini români și-au asigurat locuința, chiar dacă țara noastră dispune de un sistem de asigurări obligatorii. Astfel, suntem cu toții vulnerabili în fața unei asemenea nenorociri.

România deține 9,6 milioane de locuințe. 20% dintre proprietarii români au o poliță obligatorie și doar 17% au optat pentru extra asigurarea poliței facultative. De asemenea, românii din mediu urban au optat, în proporție de 75% pentru a-și proteja căminul, în timp ce la sate, doar 25% din locuințe sunt asigurate.

sursa foto: Otilia Radu

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut