Euroins, încă un faliment pe piața RCA din Romania

3 minute de citit
- Publicitate -

ASF a anunțat vineri retragerea autorizației de funcționare pentru Euroins, cel mai mare asigurător auto din România, cu peste 2,5 milioane de clienți. Falimentul Euroins survine la un an după ce și fostul lider al pieței RCA, City Insurance, a avut aceeași soartă.

Falimentul Euroins nu ar trebui să-i afecteze pe cei mai bine de 2,5 milioane de clienți pe careîi are în acest moment compania. Legea spune că polițele RCA ar urma să fie achitate de Fondul de Garantare, în cazul unui accident.

Polița de asigurare RCA rămâne în continuare valabilă după falimentul Euroins, cel mai probabil pentru 90 de zile. Teoretic, în cazul unui accident, cei asigurați vor fi despăgubiți acum de către Fondul de Garantare a Asiguraților, dar pot exista situații în care polițele vor ajunge la masa credală, cum s-a întâmplat în cazul fostului lider al asigurărilor auto, City Insurance.

Când City Insurance a dat faliment, în acest interval de 90 de zile, şoferii care şi-au cumpărat asigurări ce expirau ulterior perioadei au putut renunţa la ele, cerând să fie despăgubiţi de Fondul de Garantare.

Practic, în cazul falimentului unei companii de asigurări polița poate fi denunțată în orice moment și să fie încheiată alta nouă cu alt asigurător autorizat.

Euroins avea nevoie de 2,19 miliarde de lei pentru a fi solvabilă, iar pentru acoperirea MCR avea nevoie de fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei, a precizat ASF.

”Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, a mai transmis ASF.

 

- Publicitate -
TAGGED: , , ,
Share this Article
adbanner
Sari la conținut