Dacă aveți simptome de gripă, prezentați-vă la medicul de familie

2 minute de citit
- Publicitate -

Vaccinarea antigripală și prezentarea cât mai repede la medic poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Cum ne putem proteja de gripă în această perioadă din an?

Peste 50% dintre pacienţii care ajung în triajul unităţilori medicale necesită ulterior internarea în spital, majoritatea dintre ei din cauza gripei, de aceea este indicat să vă prezentați rapid la medicul de familie atunci când observați că aveși simptome specifice gripei.

Această precauție poate face uneori diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru că astfel pacientul beneficiază de tratamentul adecvat pe termen scurt şi pot fi evitate complicaţiile.

Numărul pacienţilor tratați de gripă este însă foarte mare şi asta şi pentru că unii dintre pacienţi au ignorat recomandările medicilor de a se prezenta la medicul de familie în primele 24 de ore de la apariţia simptomelor sau în maxim 72 de ore la medicul specialist.

Poate face uneori chiar diferenţa dintre viaţă şi moarte  pentru că astfel pacientul beneficiază de tratamentul adecvat pe termen scurt şi pot fi evitate complicaţiile.

Prezentarea la spital este urmată de un consult clinic, apoi de analize de laborator şi de investigaţii imagistice, care vor indica dacă pacientul are nevoie de îngrijire la domiciliu sau în regim de spitalizare. Zece la sută dintre pacienţii internaţi au necesitat îngrijire în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă, iar acesta este un procent destul de mare.

Este recomandat să vă vaccinați împotriva gripei

Se recomandă în continuare vaccinarea antigripală. Nu uitați să vă spălați des pe mâini și să evitaţi aglomeraţiile, dar dacă sunteți într-o astfel de zonă, purtaţi mască.

Consumaţi multe legume şi fructe proaspete pentru că întăresc sistemul imunitar.

Durează două săptămâni până când anticorpii vor atinge un titru protectiv şi chiar dacă în acest interval pacientul este diagnosticat ca având gripă, cu siguranţă forma va fi una mult mai uşoară.

Şi dacă aţi constatat că prezentaţi simptome de gripă, evitaţi să intraţi din nou în colectivitate. Asta reprezintă un simţ civic normal.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut