Conferinţă despre dependenţe şi droguri în Seini cu Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană

4 minute de citit
- Publicitate -

Vineri, 22 martie 2024, la Casa de cultură din Seini a găzduit conferința susținută de profesorul universitar dr. Stelian Tofană, Catedra de Studiu a Noului Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca.

Moderatorul evenimentului a fost pr. Bogdan Ciocotișan, președinte ATOP Baia Mare, care împreună cu administraţia din Seini au organizat şi un program artistic susținut de Corul Parohiei Ortodoxe Seini I și Paula Andreica.

Sala Casei de Cultură din Seini a fost neîncăpătoare iar cei prezenţi au acordat o atenţie deosebită temelor dezbătute de Părintele Stelian Tofană: dependențele, drogurile și enigma lor. Părintele a vorbit celor prezenţi despre dependenţa atât psihologică, cât şi comportamentală, despre incapacitatea de a spune STOP unor practici, substanţelor precum alcoolul şi drogurile sau atitudinilor disfuncţionale. Părintele a subliniat, de asemenea, existenţa unor dependenţe mai puţin cunoscute sau pe care nu le percepem ca şi dependenţe, precum: internetul, hainele scumpe, înfăţişarea exterioară, atenţia la oameni, recunoaşterea de la oameni sau cinstea de la aceştia, etc.

În partea a doua a conferinţei, părintele Stelian Tofană a vorbit despre situaţia DROGURILOR  în România pe care a descris-o alarmantă la nivel naţional şi dramatică la nivelul străzii.

Este extrem de important să înţelegem cum ajung tinerii să consume droguri şi care sunt motivele apelării la droguri. Iată cum le descrie Părintele Stelian Tofană:

  1. „familia problemă” – lipsa părinţilor din viaţa copiilor, părinţii de carieră, banii – soluţie, drama divorţului, neînţelegerile familiale
  2. Anturajul
  3. Curiozitatea

Tinerii care se confruntă cu astfel de probleme, sunt încurajaţi să creadă în ei şi în remediile care le pot schimba viaţa în bine: remediile instituţionale (Biserica sau organizaţiile specializate), remediile individuale (duhovnicul şi rugaciunea) şi comunicarea cu medicul, psihoterapeutul sau familie.

„Am avut bucuria și onoarea de a primi vizita la Seini a domnului prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Catedra de Studiu al Noului Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca. L-am așteptat la biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, parohia Seini I împreună cu preoții noștri: Bogdan Codre, Tomel Pop, Gheorghe Pop, Radu Cozma. Apoi l-am condus la biserica de lemn, Parohia Ortodoxă nr. 2, unde ne-au așteptat preotul Radu Cozma și consiliul parohial.
De la ora 18:00, la casa de cultură, domnul prof. univ. dr. Stelian Tofana ne-a susținut o interesantă, valoroasă, de actualitate și importantă conferință despre dependență, perspectiva biblică, consumul de droguri și alte obiceiuri, motivele apelării la ele, remedii. Moderatorul evenimentului a fost domnul pr. Bogdan Ciocotişan, președinte ATOP Baia Mare. În încheiere, ne-am bucurat de un minunat program muzical, alese pricesne interpretate de mult apreciatul cor al parohiei Seini I, dirijat de doamna prof. Alina Ureche și solista noastră Paula Andreica. Vă doresc, dragii mei, să aveți ca dependente doar Iertarea, Mulțumirea și Iubirea!”, a declarat Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini.

Proiectul a fost realizat cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Iustin de Parohia Ortodoxă Dumbrăvița și Asociația Tinerilor Protopopiatului Baia Mare.

Credit foto: Tudor Ciocotişan

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut