„Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”, campanie în școli împotriva obezității, realizată de Ministerul Sănătății

2 minute de citit
- Publicitate -

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Direcţiilor de sănătate publică, desfăşoară pe parcursul lunii noiembrie campania „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ” privind principiile unei alimentaţii sănătoase la vârsta şcolară care se adresează copiilor din ciclul primar de învăţământ, părinţilor acestora şi cadrelor didactice.

Campania vizează creşterea conştientizării problematicii obezităţii infantile şi informarea părinţilor despre beneficiile unei alimentaţii sănătoase care să prevină această afecţiune în rândul copiilor şi complicaţiile sale pentru viitorii adulţi, informează un comunicat al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. (…) S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7 – 9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural. Prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3% (Raport Naţional România, 2020)”, a explicat INSP.

Potrivit specialiştilor institutului, o alimentaţie bogată în legume şi fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă şi nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriţă pe zi, încurajarea copilului să facă mişcare cel puţin 60 de minute în fiecare zi sunt măsuri de intervenţie aflate la îndemâna părinţilor pentru a preveni problemele de supraponderalitate şi obezitate.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut