Cât costă ITP-ul și ce amenzi primești dacă uiți să îl faci

2 minute de citit
- Publicitate -

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice.

În cadrul unei inspecţii tehnice periodice se măsoară aspecte legate de: noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare dar și fluxul de lumină și poziția acestuia.

La ITP mai sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașini, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor.

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) se face la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani, la 2 ani pentru maşinile între 3 şi 12 ani şi la 3 ani pentru autoturismele noi. În ceea ce priveşte maşinile de transport persoane, taxi şi ride sharing, acestea fac ITP-ul la şase luni şi în 2023.

Costul să faci ITP în 2023 diferă în funcţie de tipul şi vechimea maşinii.

Preţul pentru ITP în 2023 poate fi între 110 și 200 de lei și variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea inspecţiei tehnice periodice, dar și de tipul mașinii.

Foarte important de reținut este faptul că dacă te afili la volanul unei maşini cu ITP expirat, acest lucru reprezintă o contravenţie.

De altfel, conducătorii auto care sunt prinși în trafic fără ITP valabil sunt pasibili de amenzi usturătoare.

Cât costă ITP-ul

Unele companii solicită un cost diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.

Prețurile variază și în funcție de vehicul:

  1. prețul ITP-ului în 2023 pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2023 ajunge undeva la 120-150 de lei;
  2. în același timp prețul ITP-ului pentru un microbuz, autoutilitară sau al unui autoturism 4 × 4 poate varia între 160 și 200 de lei;
  3. nu în ultimul rând, prețul pe care trebuie să-l plătească proprietarul unei motociclete sau moped poate varia între 80 și 100 de lei.

În 2023, amenda pentru ITP expirat se sancţionează între 9 şi 20 de puncte de amendă.

Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că amenzile pentru ITP expirat în 2023 sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei.

- Publicitate -
TAGGED: ,
Share this Article
Sari la conținut