Apropierea planetelor VENUS şi JUPITER s-a văzut şi din Baia Mare

2 minute de citit
- Publicitate -
Miercuri, 1 martie 2023, între orele 18:30 – 20:30, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare a organizat observații astronomice asupra planetelor Venus, Jupiter și asupra Lunii, numărând – finalmente – peste 150 de partipanți și momente captivante de-alungul celor două ore.
Privirile erau îndreptate spre vest, la începutul serii, mult deasupra clădirii roșii învecinate, unde erau și norii amenințători. Cele două planete, către ora 18:30 erau mult separate una de cealaltă, dar pe măsură ce orele și minutele înaintau, s-au apropiat destul de mult.
Pentru că cerul a fost relativ împănat cu norișori, pe aici pe colo, în pauzele de încălzire, participanții la eveniment au vizitat o parte din expoziții, au vizionat simularea pe panoul tactil inteligent şi în cupola planetariului, ori au urmărit spectacolul digital SATELIX.
Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare menţionează faptul că fenomenul astronomic în sine – conjuncția Venus-Jupiter a avut loc  în 2 martie, la ora 12:41. Venus trece la 0°32’N de Jupiter. Mag. Venus -4.0 iar Jupiter -2.1; În Pisces. Vizibilitate între orele 18:29 – 20:50.
Opțiunea pentru ziua de 1 martie 2023, ca seară de observații, a fost stabilită datorită prognozei meteo mai favorabile, față de 2 martie, când cerul de seară este de așteptat să fie mai acoperit. Conjuncția a putut fi urmărită cu ochiul liber, în condiții de cer senin.
Foto: Claudiu Şteţi şi Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare
- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut