Activitatea eparhiei din 2023 prezentată în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

11 minute de citit
- Publicitate -
Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, care a analizat întreaga activitate a eparhiei pe anul 2023, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.
Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem la cunoștință următoarele:
Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 471.634 de credincioşi, 319.138 în Maramureș și 152.496 în Satu Mare, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 382 de parohii rurale, cu 27 de filii, deservite de 612 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.
De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 11 schituri, în care viețuiesc 168 de monahi și monahii, precum și ucenici.
În plan cultural, amintim apariţia, la editura eparhială sau la alte edituri, a nouă titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut șapte titluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul „Gazeta de Maramureş”.
La Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, s-a desfășurat proiectul „Nici o familie creștină fără Învățătură de credință ortodoxă” prin care a fost editat Catehismul creștinului ortodox într-un tiraj de 100.000 de exemplare. În parteneriat cu parohiile din cuprinsul eparhiei, Catehismul va fi oferit fiecărei familii de creștini ortodocși din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, devenind astfel, alături de Cartea noastră de rugăciuni „tezaur sacru de familie”.
Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” care este cap de perspectivă al bulevardului Unirii din Baia Mare, este o clădire impresionantă, reprezentativă pentru construcţia de biserici din Transilvania, construită în tradiţia bisericilor ortodoxe, cu dimensiunile de 85 m lungime, 50 m lăţime şi 85 m înălţime.
În anul 2023, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare au avut loc următoarele lucrări:
 • la revenirea muncitorilor pe șantier (în primăvară) s-a executat și finalizat diafragma din beton armat, la soclu, peste cota zero, în zona pronaos, până la cota +4,70 metri;
 • schela interioară de 518 mp și 780 mp la platforme, de pe eșafodajul metalic (cota +24 metri) până la zona galeria belvedere (cota +40 metri), pentru tencuieli și pictură;
 • continuarea și finalizarea lucrărilor la baza turnului central, între cotele +32 și +44,10 metri; schelă, zidire cu cărămidă tip GVP și finisaje cu cărămidă Klinker, armare, cofrări, turnări beton, tencuieli speciale cu var hidraulic, carotări, montare ornamente din granit și cărămidă, spălare-curățare, demontat schelă (pentru decorațiuni au fost date 1.302 carote și 248 cruci tăiate din granit negru);
 • s-a acoperit cu tablă de cupru zona stelară, cota +45 metri = 144 mp; s-a confecționat, montat astereală și s-a acoperit cu tablă de cupru la cota +44,10 metri = 170 mp; s-a zidit pe placa de la cota +19,20 metri până la cota +22,25 metri în zona pronaos: turnulețul față, dreapta, s-a finalizat și s-a acoperit – 20 mp; s-au confecționat și montat ferestrele metalice triunghiulare + sticlă, la cele 4 arce mari de la baza cupolei centrale; s-au confecționat din lemn de stejar și montat geamurile interioare, la cota +42 metri (zona galeria belvedere); s-au efectuat lucrări de hidroizolație cu membrană bituminoasă a boltei de pe pronaos = 285 mp; s-au finalizat instalațiile pentru apele pluviale; s-au montat instalația și iluminatul ornamental la cele patru turnulețe;
 • au fost achiziționate materiale pentru lucrări la Catedrală: cherestea (grinzi, poștă, scândură) 150 mc, în valoare de 268.700 lei; cărămidă klinker în valoare de 168.630 lei; tablă de cupru 1.500 mp în valoare de 473.025 lei.
Donații materiale în favoarea Catedralei Episcopale:
 • confecționarea și ansamblarea Cantinei pentru muncitori = 60 mp – contribuție a firmelor: SC Taffo – ing. Mihai Filip, SC Technoline – ing. Dan Bîrle și SC Elewatul – ing. Vasile Morari; donație pentru Catedrala Episcopală în valoare de 66.590 lei;
 • achiziționarea și montarea a trei containere modulare, dormitoare pentru muncitori (15 paturi), cu sprijinul ing. Ioan Sigheartău – Rongo Impex SRL, ing. Ioan Ciocan – Trust Nicod SRL și dl. Ghiță Gagea – SC Effe Di Gi Company SRL; donație pentru Catedrala Episcopală în valoare de 52.783 lei.
Pentru lucrările de construire/finisaje ale Catedralei am fost sprijiniți financiar de către Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Local Baia Mare, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Parohiile și Mănăstirile din Eparhie prin Colecta de Rusalii și donații ale credincioșilor care apreciază și se bucură de evoluția lucrărilor, în vederea finalizării lor.
Pentru toate, slavă lui Dumnezeu și mulțumiri tuturor!
Catedrala Episcopală, conform proiectului, pe lângă scopul ei sacramental, este un loc unde se desfăşoară activităţi culturale şi social-caritative, intrând, astfel, în circuitul pelerinajelor religioase.
Pe cuprinsul eparhiei noastre sunt în construcție 44 de biserici, un număr de 22 şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la o biserică monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Şomcuta Mare).
În cadrul Anului Omagial al persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română s-a deschis expoziția de icoane „Chipuri din veac în veci”, ediţia a VIII-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane de patrimoniu restaurate, icoane ale pictorilor care activează în Episcopia noastră, cu tematica anului omagial, carte veche și obiecte bisericești.
La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost pictată Icoana Anului Omagial al persoanelor vârstnice, realizată de către pictorul bisericesc Gabriel Solomon.
Anul 2023 ne-a oferit prilejul să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noştri aflaţi în situaţii sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriţi în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noştri este primit şi răsplătit de Dumnezeu.
Episcopia noastră desfășoară, prin protopopiate și parohii, în fiecare an, câteva proiecte sociale cu caracter permanent:
 • Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete” își propune construirea unei case în fiecare protopopiat pentru sprijinirea familiilor afectate de calamități naturale ori a celor cu mulți copii, afectate de sărăcie și lipsite de resurse. Anul acesta în cadrul proiectului au fost reconstruite/reparate aprox. 66 case pentru 345 de beneficiari, având un cost total pe cele 8 protopopiate de 513.491 RON.
 • Prin Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin” au fost oferite rechizite școlare, ghiozdane și îmbrăcăminte în valoare de 134.510 RON pentru 1.165 de elevi.
 • Prin Proiectul „Îmbracă un copil de Praznicul Învierii Domnului” au beneficiat de îmbrăcăminte și alimente un număr de 1.654 copii , toate acestea în valoare de 284.804 RON.
 • Prin Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului” s-au acordat cadouri care au constat în alimente și haine în valoare 581.597 RON pentru 11.282 de beneficiari.
 • Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului este partener în cadrul proiectului „Biserica alături de comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutâi”. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt 260 de persoane, dintre care 60 de persoane vârstnice, 130 de adulţi şi 70 de copii. Au fost oferite peste 3.500 de porții de hrană gătită, însemnând ciorbă, fel de bază și desert, în valoare totală de peste 20.000 euro. Au fost distribuite 100 cărți de rugăciuni și 100 de icoane. Proiectul se întinde pe 3 ani și e în valoare de 1.000.000 euro.
De toate activitățile și proiectele desfășurate de către Episcopia noastră au beneficiat un număr de 42.156 persoane, iar totalul tuturor activităţilor sectorului social-filantropic însumează valoarea de 5.174.586,99.
În ce priveşte activitatea catehetică din Eparhie în anul calendaristic 2023 au avut loc 248 de tabere şi şcoli de vară, la care au luat parte 12.777 de tineri.
Cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024, Preasfințitul Părinte Iustin a dăruit, în parteneriat cu parohiile, câte o Carte de rugăciuni pentru copii și tineri tuturor elevilor din cuprinsul eparhiei.
În cursul anului 2023 au fost săvârșite următoarele servicii religioase în Eparhia noastră: Botezuri – 3.319; Cununii – 1729; Înmormântări – 4868. Scăderea demografică: cu 1.549 mai puține botezuri decât înmormântări.
În anul 2023, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a paisprezecea oară Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoinţa domnului Ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre.
La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Iustin şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase. Pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de preţuire către preoţii, monahii şi credincioşii Bisericii noastre strămoşeşti.
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut