A XI-a ediție a concertului ”Ajută pentru a fi ajutat”, în Baia Mare

3 minute de citit
- Publicitate -

În 14 martie, ora 19:00, la Teatrul Municipal Baia Mare, Asociația Prietenii Spitalului Dr. Constantin Opriș, organizează a XI-a ediție a concertului ”Ajută pentru a fi ajutat”. Invitațiile de participare la acest concert le puteți achiziționa de la sediul asociației din Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” și de la partenerii noștri Il Padrino (str. Școlii), The Oak (Centrul Vechi) și la Teatrul Municipal.

Acest concert celebrează încheierea unei campanii de strângere de fonduri, atingerea obiectivului din 2023 și startul unei noi campanii, care se va desfășura pe parcursul anului 2024. Obiectivul din 2023, dotarea cu aparatură a Secției de Ortopedie -Traumatologie, a fost atins, reușindu-se achiziționarea a patru aparate.

”Anul acesta asociația Prietenii Spitalului își propune achiziționarea pentru Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică a unui electrocauter cu plasmă argon. În Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș, în Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică se efectuează anual în jur de 4000 de proceduri endoscopice digestive, din care un procent extrem de mare este reprezentat de diagnosticul și mai ales de terapia hemoragiilor digestive superioare și inferioare.

Coagularea cu plasma argon (APC ) este o tehnică electrochirurgicală pentru gestionarea sângerării și a devitalizării anomaliilor tisulare. Aplicabilitatea și indicațiile sunt multiple: hemoragii vasculare mici și superficiale; reducții tumorale; hemoragie tumorală; devitalizarea și coagularea colonului drept; creșterea spre interior/ creșterea excesivă a stentului; proctită de iradiere; sindrom GAVE.” – precizează dr. Cristina Bura, medic primar gastroenterolog.

Invitații din acest an, la concertul caritabil, sunt grupul TREI PARALE, grup cu care celebra casa de discuri românească Electrecord a consemnat reîntoarcerea pe piața muzicală, respectiv cu albumul „ROM NIA. 100 minute”. ”Trei parale” este un grup revivalist bucureștean, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației.

De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.)”, a declarat George Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Formația lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale, unele dedicate tradițiilor muzicale urbane precum proiectul Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea, altele dedicate muzicilor tradiționale rurale.
Muzica formației este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim! (2015) sau Chira Chiralina (2014).

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut