O parte din istoria orașului Baia Mare – Castelul lui Alexiu Pocol este în proces de reabilitare

1 minute de citit
- Publicitate -

Castelul Pocol care se află pe Valea Borcutului în Baia Mare a fost construit în anul 1903, aparținându-i lui Alexiu Pocol, iar în prezent este doar o ruină vandalizată plină de istorie.

Alexiu Pocol, născut la Sălaj, a fost un învățător care a fost lovit de imprevizibilul noroc, îmbogățindu-se peste noapte și a ajuns proprietar de mine de aur, iar acesta a fost până și primarul orașului Baia Mare. Proprietarul de mine a fost cel care a oferit aur familiei regale pentru crearea coroanelor Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Se mai spune că Alexiu l-a găzduit pe Nicolae Iorga în castelul său, aceștia fiind prieteni.

În urmă cu câteva zile s-a semnat un contract cu privire la reabilitarea castelului, contract care cuprinde mai multe etape, primele două etape fiind următoarele: Etapa I – Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, inclusiv studii preliminare; Etapa II – Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor. Termenul de realizare a celor două etape de proiectare este de 9 luni.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut