659 de ani de la prima atestare documentară a localităţilor: Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoel

2 minute de citit
- Publicitate -

659 de ani de la prima atestare documentară a localităţilor: Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoel

În 2 februarie 2024, se împlinesc 659 de ani de la prima atestare documentară a localităților Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoiel printr-un document emis la data de 2 februarie 1365 prin care Regele Ludovic dăruiește voievodului maramureșean Balc, fiul lui Sas, și fraților săi Drag, Dragomer și Ștefan, mai multe localități din Maramureșul Istoric confiscate de la Bogdan Vodă.

Acesta este textul primei mențiuni documentare a acestor localităţi din Maramureşului Istoric (2 februarie 1365): “Regele Ludovic dăruiește lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomir și Ștefan în recompensa servituțiilor moșia Cuhnea cu pertinențiile sale: Jeud, ambele Vișae, MOYSENI, Borșa și ambele Seliște, confiscate dela Bogdan Vodă eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate” – Diplome maramureșene din secolele XIV și XV, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa.

De-a lungul celor 659 de ani pe care îi împlinește astăzi Borșa de la prima atestare documentară, multe lucruri s-au schimbat, însă un lucru a rămas constant: borșenii și muntele!, spune primarul Timiş Ioan Sorin despre oraşul pe care-l administrează, completând cu o urare şi câteva versuri:
De la Gară până-n Prislop,
de la Toroioagă până-n Puzdrele,
de la apa Vișăului până-n creierul munților,
Borșa îi azi sărbătorită.
La multi ani, Borșa!
La multi ani borșăni!
Ziua de 2 februarie are o dublă semnificaţie pentru comuna Moisei care aniversează, astăzi două mari evenimente. Se implinesc 659 de ani de la prima atestare documentară a comunei Moisei. Şi tot azi se sărbătoreşte Hramul de iarnă al Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” din localitate.

La mulţi ani tuturor locuitorilor din Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoel!

 

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut