50 bani pentru fiecare sticlă, doză și PET. Sistemul Garanție-Returnare se aplică şi în România anul acesta

3 minute de citit
- Publicitate -

Sistemul de Garanție-Returnare urmează să devină funcțional în România la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) reprezintă modalitatea prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sumele vor fi recuperate imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România.

Comercinaţii şi producătorii de ambalaje trebuie să se înscrie în SGR până la sfârşitul  lunii februarie a acestui an, în caz contrat sunt pasibili de amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

„Sistemul este funcţional. Sunt deja firme care s-au înscris, iar până la sfârşitul lunii februarie trebuie să se înscrie toate firmele producătoare şi toţi comercianţi din acest sistem, în caz contrar sunt pasibili de amendă. Amenda este între 20.000 şi 40.000 de lei pentru fiecare companie care pune astfel de produse pe piaţă şi nu se înscrie în sistemul informatic şi fiecare comerciant care vinde direct către consumatori asemenea bunuri şi nu se înscrie în sistemul informatic. Ulterior sau în paralel, compania ReturRo trebuie să construiască centrele logistice, trebuie să găsească soluţia de colectare de la fiecare comerciant a ambalajelor care au fost aduse înapoi de consumatori şi să gestioneze resursele financiare pentru serviciile prestate, respectiv pentru a returna garanţiile colectate de la producători şi plătite mai departe către vânzătorii care, la rândul lor, le dau consumatorilor pe fiecare doză câte 50 de bani. Este un sistem foarte complex, care se construieşte greu. În toate ţările a durat acest proces. Eu sunt convins că această companie este în stare să îndeplinească toate obligaţie până la sfârşitul lunii noiembrie şi după aceea să înceapă recuperarea ambalajelor de pe piaţă. Va trebui să ajungem prin acest sistem SGR la o rată de recuperare de peste 90% a acestor ambalaje”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România este, printr-o Hotărâre de Guvern emisă pe 24 august, compania RetuRO Sistem Garanție-Returnare S.A., o persoană juridică română, unică la nivel naţional, care implementează, gestionează, operează și asigură finanțarea sistemului de garanție returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

- Publicitate -
TAGGED: , , ,
Share this Article
Sari la conținut