2900 de lei amendă dacă circuli fără lopată și nisip

2 minute de citit
- Publicitate -

Pentru că și în acest an au rămas blocate sute de mașini în trafic pentru că nu au fost echipate corespunzător pentru condițiile de afară, autoritățile au găsit cea mai bună soluție pentru a remedia problema, controale agresive și amenzi usturătoare. Până la și până la 20 puncte de penalizare primesc șoferii care circulă iarna fără nisip și lopată în portbagaj pe timp de iarnă.

Anvelopele de iarnă sunt doar începutul

Pe drumurile din România acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, românii au obligația de a circula cu cauciucuri de iarnă montate pe mașină. Amenzile pentru cei care ignoră acest aspect sunt, de multe ori, mai scumpe decât un set nou de anvelope.

Dincolo de cauciucuri, când a venit frigul și există riscul sporit pentru formarea poleiului, șoferii sunt obligații prin Codul Rutier 2023 să aibă în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată care să poată fi folosită la deszăpezire, în caz de nevoie.

Conform legislației în vigoare, șoferii opriți de polițiști în trafic care au uitat de aceste particularități riscă o amendă de 9 și până la 20 de puncte de amendă. Având în vedere că un punct de amendă este de 145 de lei, se traduce printr-o amendă maximă de 2900 de lei. Mai problematic decât amenda efectivă este însă faptul că polițiștii rutieri au dreptul să-ți rețină certificatul de înmatriculare al mașinii, lăsându-ți în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Revenind la anvelope, dacă lipsesc cele de iarnă, amenda este tot de 2900 de lei.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut