29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război, o zi la fel de importantă ca Ziua Națională

1 minute de citit
- Publicitate -

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 2007, la 29 Aprilie se instituie sărbătoarea Zilei Veteranilor de Război.

În săptămâna premergătoare sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, în garnizoana Baia Mare s-au desfăşurat întâlniri cu veteranii de război, demers coordonat prin campania ’’ONOR VETERANILOR DE RĂZBOI” precum şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi a mormintelor eroilor.

Participarea Armatei Române la cea de-a doua conflagraţie mondială a fost deosebit de importantă, ostaşii români sacrificându-se în bătăliile purtate pentru eliberarea gliei strămoşeşti.

Conform datelor Ministerului Apărării Naţiuonale în urma celui de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, invalizi, dispăruţi şi prizonieri (circa 92.000 de militari decedaţi). De Ziua Veteranilor de Război, în anul 2020, mai erau puţin peste 4 100, toţi trecuţi de vârsta de 90 de ani. Mai sunt alături de noi doar pentru câţiva ani şi această comoară de preţ va dispărea.

Luni 29 aprilie 2024 la “Monumentul Ostaşului Român” aflat în parcul “Regina Maria” din Baia Mare, începând cu ora 11.00, se va desfăşura ceremonia militară şi religioasă, dedicată sărbătoririi “Zilei Veteranilor de Război”.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut