13 septembrie la Muzeul Satului: Cum se face silvoiţa, o veche tradiţie culinară în satele din Maramureş

1 minute de citit
- Publicitate -

Miercuri, 13 septembrie, de la ora 10:00, Muzeul Satului din Baia Mare organizează evenimentul „Toamna în satul de pe Dealul Florilor” pentru a vedea cum se face silvoița de prune. Una din vechile tradiții culinare din satele Maramureșului este prepararea magiunului, denumit în funcție de zonă lictar/lecvar sau silvoiță/silvaiz.

Organizatorii invită copiii din Baia Mare şi împrejurimi, bunicii sau părinţii, să le fie alături şi chiar să-i ajute la „dejdeocat” prunele sau la învârtit în căldare. Se anunţă o zi lungă însă răsplata va fi pe măsură.

„Dragi copii, părinți, bunici, cadre didactice și iubitori ai satului de odinioară…toamna a venit din nou cu frumusețea culorilor, dar și a roadelor bogate care așteaptă să fie pregătite pentru lunile friguroase de iarnă.
Silvoița sănătoasă, fără zahăr, absolut naturală, fiartă în căldare de aramă la foc domol, din lemn bătrân, face parte din tradiția locului, iar noi la Muzeul Satului e musai să pregătim niște silvoiță bună de pus în cămară pe timp de iarnă”, este invitaţia reprezentanţilor Muzeului Satului din Baia Mare.
MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut