13 ani de la moartea poetului Adrian Păunescu

2 minute de citit
- Publicitate -

Astăzi, 5 noiembrie, se împlinesc 13 ani de la moartea poetului Adrian Păunescu.

Adrian Păunescu a fost critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și politician român. O personalitate a României Mari, născut la Copăceni, în Basarabia, pe 20 iulie 1943, scriitorul își dădea ultima suflare în dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2010,  la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală. Avea 67 de ani şi lăsa în urmă peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, trei copii, Ioana, Andrei şi Ana Maria, păstrându-şi un loc în mintea multor generaţii de români.

Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani. Cărțile sale au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare. Indiscutabil, orientarea politică a lui Păunescu a fost întotdeauna una de stânga, fapt care i-a atras critici, mai ales după Revoluţie, când a intrat în Partidul Socialist al Muncii, creat de Ilie Verdeţ. Cu toate acestea, vasta sa creaţie, apreciată de critici şi de public în egală măsură, este moştenirea cea mai de preţ pe care o lasă generaţiilor ce vin, citează viata-libera.ro.

Fondator, în 1973, al Cenaclului Flacăra, cu care va susţine 1.615 spectacole, în faţa a şase milioane de spectatori.

În anii ’70, Adrian Păunescu a devenit o figură importantă în mass-media românească. Cenaclul Flacăra și revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atracție indiscutabilă asupra tineretului și a vieții publice din România datorită combinației de idei de stânga de inspirație occidentală și de naționalism. Numeroși muzicieni din genurile rock și folk pe care autoritățile comuniste îi puteau considera „subversivi” au fost lansați sau promovați de Păunescu prin recenzii ori prin introducerea lor în Cenaclul Flacăra. În 1985, în urma unui incident la Ploieşti, care este trecut sub tăcere de autorităţile comuniste, cenaclul este interzis.

În 1990, Adrian Păunescu înfiinţează Cenaclul „Totuşi iubirea”, care va funcţiona timp de 10 ani, susţinând concerte în ţară şi la Chişinău.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut