1 octombrie, ziua în care s-a născut Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na

2 minute de citit
- Publicitate -

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na este unul din cei mai iubiți şi căutaţi sfinți contemporani. S-a născut la 1 octombrie 1846, în oră­­șelul Silivria din nordul Greciei. Credincioșii se roagă marelui făcător de minuni în special pentru vindecarea de boli.

După greutățile prin care a trecut în perioada slujirii ca Mitropolit de Pentapole, Sfântul Nectarie a dorit să se retragă în liniște și rugăciune în Insula Eghina din Marea Egee.

A construit acolo între anii 1904-1907, cu ajutorul multor credincioşi şi ucenici, o mănăstire de maici în care și-a petrecut tot restul vieții în simplitate și smerenie, lucrând la grădină.

A trecut la cele veșnice în data de 8 noiembrie 1920, fiind serbat anual pe 9 noiembrie, imediat după Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sute de români se îndreaptă în această perioadă spre Grecia pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Nectarie în insula unde ierarhul și-a petrecut ultimii ani ai vieții.

Sfintele sale moaşte au fost aşezate din 1953 în biserica mănăstirii din Eghina, iar în 1961 a avut loc canonizarea sa. Fragmente din moaştele sale se află şi în România, la Mănăstirea „Radu-Vodă” din Bucureşti şi în alte biserici.

Credit foto: David Sica

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut