Ziua Internațională a Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică a lunii mai

2 minute de citit
- Publicitate -

Duminică, în data de 28 mai 2023, se sărbătorește Ziua Internațională a Românilor de Pretutindeni, zi dedicată celor 9-10 milioane de români care trăiesc în afara granițelor României și Republicii Moldova și care reprezintă a 10-a cea mai mare diasporă la nivel mondial.

Începând din 13 noiembrie 2015, Ziua Internațională a Românilor de Pretutindeni fost instituită prin Legea nr. 299 la propunerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, iar ziua de 28 mai nu a fost aleasă întâmplător, ci reprezintă data la care Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, considerat protectorul tuturor românilor, indiferent de locul unde se află.

În ultimele decenii foarte mulți români s-au răspândit în colțurile lumii din diferite motive, cum ar fi oportunitățile economice mai bune, ducerea unui trai mai sigur sau pentru a urmări un vis personal, dar ceea ce e sigur e că aceștia duc cu ei o parte din cultura, tradițiile, limba și identitatea românească, contribuind la diversitatea și multiculturalismul comunităților în care se integrează.

De Ziua Internațională a Românilor de Pretutindeni, comunitățile românești din întreaga lume organizează evenimente culturale, artistice și academice pentru a sărbători și a promova identitatea românească. Acestea includ festivaluri de muzică și dans, expoziții de artă, simpozioane științifice și religioase, și diverse alte activități care pun în valoare bogăția și diversitatea culturii românești.

„Comunitatea românească din Enna (Sicilia) a sărbătorit cu mare fast și în mod anticipat Ziua românilor de pretutindeni. Evenimentul, organizat sâmbătă, 27 mai, a avut loc la Urban Center.”, anunță rotalianul.com.

Această zi specială care este dedicată culturii și integrării, continuă să fie sărbătorită în fiecare an, astfel, sperăm că va deveni un moment de reflecție, de conectare și de celebrare a tuturor românilor din lume.

 

- Publicitate -
TAGGED: ,
Share this Article
Sari la conținut