Ziua de 2 februarie în tradiţia populară: „Ziua Ursului”, „Ziua cu lumina” sau Stretenia

2 minute de citit
- Publicitate -
Ziua de 2 februarie este numită în tradiția populară „ziua ursului”, „ziua cu lumina” sau Stretenia, ziua în care acesta iese din bârlog. Dacă este vreme frumoasă şi îşi poate vedea umbra, ursul se sperie şi se va întoarce în bârlog pentru încă şase săptămâni, iar dacă este vreme urâtă el rămâne afară fiind semn că iarna e pe sfârșite.
Se mai spune că dacă vulpea poate trece râul pe gheață, iarna va continua, iar dacă râul nu e înghețat și nu poate, atunci iarna a trecut.
Dacă în această seară va fi lună plină, înseamnă că anul va fi unul bogat.
A doua zi din făurar este ziua în care se celebrează Întâmpinarea Domnului, prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei.
Tot în această zi la biserică sunt sfințite lumânări pe care oamenii le iau apoi acasă și le păstrează întregul an aprinzându-le în vreme de necaz și timp urât.
Se crede că acum este vremea când „se întâmpină iarna cu vara”, timpul frumos al acestei zile indicând o vară călduroasă şi bogată, în timp ce vremea urâtă prevesteşte o vară rece, fără recolte îmbelşugate.
Sursa: Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut