Vine seceta peste noi

2 minute de citit
- Publicitate -

Potrivit unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, Europa ar putea trece anul acesta printr-o secetă similară celei din 2022, ploile din perioada următoare fiind cruciale pentru a determina impactul iernii deosebit de calde și uscate care tocmai a trecut.

Condițiile generale de secetă sunt deja întrunite în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră, mai arată documentul.

Europa s-ar putea confrunta cu o secetă anul acesta

Raportul avertizează, de asemenea, că aproape tot sudul şi vestul Europei sunt afectate de anomaliile substanţiale de umiditate din sol şi de diminuarea debitului râurilor după o iarnă deosebit de caldă şi uscată, relatează Agerpres.

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitaţii se caracterizează de o incertitudine şi variabilitate spaţială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, se mai arată în document.

Lipsa precipitațiilor este deja un motiv de îngrijorare în sectoare precum furnizarea apei, agricultura şi producţia energetică, şi a început să se observe chiar odată cu venirea primăverii o diminuare a debitelor râurilor în regiunea peri-alpină din cauza reducerii severe a fluxului de apă generat de dezgheţ.

Cu toate acestea, „recoltele şi vegetaţia la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, dar situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură şi precipitaţii persistă în primăvară”, mai precizează raportul.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut