În ultimii 3 ani, viața românilor s-a scumpit cu peste 40%. Cel mai mult ne ustură la buzunar mâncarea. Acum, cu 100 de lei, abia dacă reușim să ne cumpărăm un kilogram de carne și niște legume.
Legumele sunt foarte scumpe, chiar și în plin sezon. Un kilogram de ardei kapia ajunge și la 17 lei, castraveții sunt 7 lei în magazine, iar roșiile costă în jur de 10 lei.
Doar în ultimele 6 luni, legumele s-au scumpit cu 6%, asta arată datele oficiale. În realitate românii spun că simt o scumpire mai mare în buzunar, de 10-15%. Doar cartofii s-au scumpit cu 13% în ultimele 6 luni.
Și nici carnea nu este ieftină. Carnea de porc s-a scumpit cu 6% în ultimul an, iar acum dăm pe un cotlet aproape 40 de lei. Și cea de vită este cu 7% mai scumpă decât anul trecut. Însă atenție, aceste cifre oficiale, deși nu sunt mari, vin după anul 2022 în care am avut o creștere de preț de peste 20% la alimente, iar de atunci, și până acum, în fiecare lună se mai adaugă ceva.
Cel mai recent studiu făcut de Reveal Maketing Research arată că peste jumătate dintre români sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, țara noastră să se confrunte cu o criză economică, iar inflația este principala cauză.
Luna iulie vine cu un nou val de scumpiri. De la 1 iulie, acciza la carburanți a crescut, ca urmare benzina și motorina costă mai mult.
Șoferii plătesc mai mult cu câteva zeci de lei pentru un plin de benzină sau de motorină.
Aceasta este cea de-a doua etapa de creștere a accizei din acest an, din cele două programate de Guvern. Prima scumpire a combustibililor a avut loc la 1 ianuarie 2024, când prețul benzinei a crescut cu 0,29 lei/l, iar cel al motorinei cu 0,26 lei/l.
Scumpirea carburanților poate genera scumpiri în lanț, avertizează analiștii. Primele care se scumpesc sunt alimentele, pentru că transportul mâncării se face majoritar pe cale rutieră în România.
Creșterea prețurilor produselor alimentare și nealimentare duce la presiune asupra inflației care menține sus dobânzile. Iar dobânzile ridicate mențin ratele românilor la un nivel greu de suportat.
Veștile nu sunt bune nici în ceea ce privește cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor se așteaptă la o depreciere a leului în următoarea perioadă. Astfel, in următoarele luni, euro ar urma să treacă de pragul de 5 lei, ajungând la 5,01 lei pentru un euro. În următorul an ar ajunge la 5,06 spun analiștii.
Și gazele se scumpesc de la 1 iulie, deci astfel cresc și facturile.