Verificări la construcțiile hidrotehnice din Maramureș

4 minute de citit
- Publicitate -

În această perioadă au fost finalizate acțiunile de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiillor de pe râurile interioare din județul Maramureș, indiferent de deţinător.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș prezintă concluziile acestor verificări:

1. Starea tehnică și funcțională a digurilor verificate este bună: 

  • nu există denivelări ale taluzului interior sau exterior și nici ale coronamentului digurilor;
  • starea de curățenie este bună, fiind executate lucrări de întreținere;
  • în decursul anului 2024, s-au montat mire de ape mari pe digul râului Lăpuș, pe sectorul Remetea Chioarului – Lăpușel, în zona podurilor;
  • secțiunile de scurgere a cursurilor de apă din zonele îndiguite sunt corespunzătoare și asigură tranzitarea apelor mari și a formațiunilor de ghețuri;
  • se remarcă existența bornelor hectometrice – acestea au fost vopsite și inscripționate;
  • echipamentele hidromecanice aferente subtraversării digurilor au starea tehnică bună, fiind funcţionale;
  • peretele din datele prefabricate de la digul râului Iza la Sighetu Marmației este degradat. Este necesară refacerea acestuia. Acest obiectiv este pe lista punctelor critice.
  • nu există zone cu eroziuni care să pună în pericol stabilitatea liniilor de apărare, excepție face digul râului Lăpuș la Bozânta Mică, unde există o lucrare în execuție.

2. Referitor la celelalte tipuri de lucrări hidrotehnice:

Lucrările de decolmatare și recalibrare executate pe râurile Mara, Valea Stejarului, Cavnic și Bloaja au condus la eliminarea blocajelor din albie şi mărirea secţiunii de scurgere a apei, cu efect deosebit la ape mari, fapt ce conduce la mărirea gradului de siguranţă a gospodăriilor, obiectivelor şi drumurilor din zonă.

Aceste lucrări au fost realizate în baza unor protocoale încheiate cu autoritățile publice locale din Vadu Izei și Copalnic Mănăștur.

3. Anul acesta, au fost predate Consiliului Județean Maramureș:

  • hărțile de hazard și de risc la inundații actualizate în cadrul ciclului II de implementare a Directivei 2007/60/CE privind evaluarea și gestionarea riscului la inundații.
  • in totalul de 76 UAT-uri existente la nivelul județului Maramureș, în 45 de PUG-uri nu au fost integrate hărțile de hazard și risc la inundații.
  • este vorba de PUG-uri aprobate înainte de anul 2014, cazuri în care sunt în elaborare documentaţii de urbanism pentru includerea hărților. În 31 de PUG-uri aprobate după anul 2014, sunt incluse hărţile de hazard și risc la inundaţii.

4. În perioada iunie – septembrie 2024, s-a înregistrat secetă hidrologică.

A fost necesară aplicarea programelor de restricții la alimentarea cu apă în sistem centralizat, în localitățile Rona de Jos, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus și Vișeu de Jos. De asemenea, au fost comunicate de către Comitetele Locale pentru Șituații de Urgență secări ale fântânilor, în localitățile Vadu Izei, Sighetu Marmației, Vișeu de Jos și Șomcuta Mare.
În perioada de secetă, nu au fost afectate lucrări hidrotehnice administrate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș.

La acțiunile de verificare au participat reprezentanți ai structurilor implicate în managementul situațiilor de urgență de la nivel național, bazinal, județean și local, respectiv: Administrația Națională “Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut