Vasile Lucaciu Erou al Națiunii Române

3 minute de citit
- Publicitate -

Miercuri, 1 februarie 2023, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, str. Monetăriei nr. 1-3, a avut loc evenimentul „Dr. Vasile Lucaciu Erou al Națiunii Române”.

Au ținut alocuțiuni personalități de seamă care au amintit celor prezenți câteva detalii despre „Leul de la Șișești”, așa cum era alintat părintele.

Căteva repere din activitatea lui Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu a activt ca ziarist în „Gazeta de Transilvania” și „Observatorul”, iar ca reper politic a fost lider al Partidului Național Român, creierul și semnatar al Memorandumului Transilvaniei.

Datorită activității politice pee care a sustinut-o, a ajuns  deținut politic și a avut mult de suferit din partea autorităților din Budapesta.

Dr. Vasile Lucaciu a fost unul dintre românii care au semnat Memorandumul Transilvaniei din anul 1892. Procesul în care semnatarii acestuia au fost acuzați de nerecunoașterea autorității maghiare și de cerere a independenței Transilvaniei, i-a adus 5 ani de închisoare, cei mai mulți dintre toți condamnații. Prin intervenția Regelui Carol I, aceștia au fost eliberați  după un an de detenție.

Din anul 1885 a activat ca preot greco-catolic în Șișești, unde a ridicat o biserică sfințită în 15 august 1890.

În anul 1905 a fost ales cu largă majoritate, deputat în Parlamentul de la Budapesta, din partea Partidului Național Român. Venit în România după începutul Primului Război Mondial, acesta a insistat pentru colaborarea țării cu Puterile Antantei, acest lucru fiind obligatoriu pentru realizarea Unirii României.

La alegerile din anul 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României din partea Pardidului Național Țărănesc.

A murit în 29 noiembrie 1922, în Satu Mare. La înmormântarea lui din 1 decembrie 1922 au participat cele mai de seamă personalităţi, în frunte cu primul ministru I. C. Brătianu ,Octavian Goga, Arhiepiscopul dr. Valeriu Traian Frenţiu, Episcopul dr. Iuliu Hossu şi Episcopul Niculescu., Regele Ferdinand I, decretând cu această ocazie doliu naţional.

Primul ministru I. C. Brătianu a decorat sicriul în care se afla corpul neînsufleţit al lui Vasile Lucaciu cu Ordinul “Steaua României” în grad de Mare Comandor.

Octavian Goga a spus la înmormăntare că  “s-a dus din mijlocul nostru părintele Vasile Lucaciu, închizând în sicriul lui protestarea istoriei Ardealului românesc de o jumătate de veac. Sunt oameni predestinaţi să concentreze în sufletele lor aspiraţiunile publice, oameni cari se ivesc pe toate câmpurile de luptă aducând parcă de sus mistica flacără a credinţei“.

 

 

- Publicitate -
TAGGED:
Share this Article
Sari la conținut