Valentin Itu, un intelectual cu drag de comunicare, mai ales când povestea duce pe tărâmul artei

3 minute de citit
- Publicitate -

În perioada Februarie – Aprilie 2023, Colonia Pictorilor reunește cinci expoziții personale ale artiștilor Valentin Itu, Ioan Angel Negrean, Dorel Petrehuș, Oana Pop Popan și Dorel Topan, artiști care creează actualmente în atelierele Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor, pavilionul Reti-Grunwald.

Maramuresonline.ro vă prezintă, pe parcursul câtorva materiale, pictura ce depășeste spațiul clasic al pânzei prin materiale neconvenționale, dar ne și sprijină să rămânem ancorați în lumea actuală a iluziilor, prin pictura clasică ilustrând teme contemporane în maniere ale prezentului estetic.

Valentin Itu

S-a născut pe 1 mai 1955, în localitatea Ciubanca, județul Cluj. A absolvit trei facultăți, de fiecare dată cu notă maximă și în postura de șef de promoție: subingineri (1983), electronică (1998) și arte plastice și decorative – specializarea pictură (2004).

În perioada 2001-2004, a participat la 15 expoziții colective. Are mai multe lucrări în colecții publice și private din România (Baia Mare, Satu Mare, Timișoara, Cluj, București, Zalău și Dej), Ungaria (Debrecen), Germania (Stuttgart) și Belgia.

„Sunt preocupat de o creștere naturală a lucrărilor. Da Vinci avea metoda de a studia etapele creșterii arborilor. Metoda asta te ajută să pleci de la sămanță pentru a ajunge la radacină și apoi la crengi. Până la urmă, descoperi copacul. Evident că natura îți oferă incărcatură spirituală. Până să mă apuc de lucru trebuie sî mă impregnez de obiectul studiului, să-l cunosc în profunzime. Înmagazinez toată această informație și o folosesc doar atunci când încep să lucrez. Există o lege a conservării materiei, care este dovedită, verificată și care m-a preocupat multă vreme. Există și-n Biblie un dicton, în Ecleziastul, care spune, în esență, că nimic nu-i nou sub soare, că tot ce este a mai fost și tot ce a fost va mai fi. Plecând de la cele două enunțuri (primul abstract-matematic și celălalt spiritual), am ajuns la concluzia că trebuie să existe și o lege a conservării spiritului în natura umană. Spiritul acesta, cu care omul se reîncarcă mereu, declanșează o anumită stare care la rândul ei, pentru cei cu talent, duce la o exprimare aparte. Oamenii talentați știu să transforme o stare în altă stare. Legea asta a conservării spiritului cred că are legatură cu credințele, mitologiile și religiile orientale, dar și cu faptul că, în natură, lumea se prezintă sub doua aspecte: energie și materie.”

 

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut