Va fi reconstruită prima cabană turistică din Borșa

2 minute de citit
- Publicitate -

În Borșa va fi reconstruită prima cabană turistică din oraș, care va fi transformată ulterior într-un muzeu al schiului. Cabana a fost amplasată pe vremuri la o altitudine de 1600 m.

„Punem în valoare și oamenii, locurile și faptele înaintașilor, pentru că ne prețuim istoria: vom reconstrui prima cabană turistică turistică din Borșa și o vom transforma cel mai probabil într-un muzeu al schiului. Lucrarea este cuprinsă în Programul de dezvoltare al Stațiunii Turistice Borșa.

Doar bătrânii își mai amintesc de Cabana Anuța (Aniko), situată la altitudinea de 1600 m, pe Muntele Cailor, realizată după planurile inginerului Benedek Frigyes. Inaugurarea acesteia a avut loc la 23 noiembrie 1942 de către renumita schioare a epocii, Igloine Eleod Aniko ale cărei idei și dorințe s-au regăsit în desenele realizate de inginer.

Construcția cabanei a fost făcută de un dezertor al Armatei Române, maghiar din zona Târnăveni, un anume Kovacs, care ulterior a devenit administratorul Stațiunii Turistice Olimpia Borsa Füred. Cabana a funcționat până în toamna anului 1945 când a fost incendiată de trupele rusești. Un turist care a fost cazat acolo în anii ‘40 a realizat și donat proprietarului o machetă a cabanei care a acum se află la familia lui și care va servi ca model pentru reconstrucție!”, a spus primarul Sorin Ion Timiș.

- Publicitate -
TAGGED: ,
Share this Article
Sari la conținut