Cercetătorii americani au fost uluiţi de efecte miraculoase ale unei băuturi extrem de iubite în România. Ţuica şi pălinca au ajuns astfel subiect de studiu în SUA.
Ţuica i-a impresionat pe cercetătorii din Statele Unite
Ţuica şi pălinca românească sunt un adevărat medicament. Concluzia vine chiar dintr-un studiu al unor biochimişti americani, citează sursa capital.ro.
Potrivit acestora, o enzimă conținută în țuică ajută la tratarea problemelor digestive și a celor cardiace.
Consumată în cantități moderate, băutura are efecte benefice pentru sănătate. Consumul de țuică poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și ale bilei, afirmă cercetătorii americani, citaţi de România TV. Un consum moderat este de cel mult 30 de ml pe zi.
Enzimele conţinute în ţuica sau pălinca de prune reduc depunerile de colesterol pe artere și are un rol în prevenirea aterosclerozei şi a infarctului miocardic.
Cine nu ar trebui totuşi să consume ţuică sau pălincă
Există însă şi contraindicaţii în rândul anumitor persoane. Pacienții cu niveluri scăzute de glucoză în sânge ar trebui să evite băuturile alcoolice. Este vorba mai ales de cele tare, precum țuica. Specialiștii recomandă persoanelor care suferă de diabet să respecte anumite reguli atunci când doresc să consume alcool.
Femeile nu trebuie să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi, iar bărbații două. Este important să nu bei alcool pe stomacul gol sau atunci când zahărul din sânge este scăzut. De asemenea, nu este recomandat să bei alcool atunci când iei masa.
Nu se recomandă consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide.
Efecte cu adevărat miraculoase asupra organismului
Iată alte câteva dintre calităţile terapeutice pe care le are ţuica său pălinca, o băutură apreciată din cele mai vechi timpuri pe tărâmurile noastre. Ea îi întăreşte pe cei care suferă de anemie şi combate constipaţia.
Ţuica ajută la reglarea funcţiilor hepatice, datorită conţinutului bogat de vitamine (A, B, C, D1 şi D2), nedegradabile termic şi uşor de asimilat.
În cantităţi mici, poate fluidiza sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge. Mai mult, ţuica şi pălinca au un efect pozitiv asupra neuronilor şi pot stimula memoria.
Consumul moderat al acestor licori la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacităţile cognitive şi reduc riscul de demenţă şi Alzheimer.